Foto: Otvorena zimska sezona na Bjelašnici, građani “pobjegli” na planinu od zagađenja

- Advertisement -

Svečanom ceremonijom danas je zvanično otvorena zimska turistička sezona na olimpijskoj planini Bjelašnici kod Sarajeva. Veliki broj građana uživao je danas na olimpijskoj ljepotici u sunčanom vremenu. Mnogo je onih koji skijaju na dijelu staze koji je otvoren. Brojni građani Sarajeva na planinu su došli kako bi “pobjegli” od zagađenja u sarajevskoj kotlini.

Koordinator marketing službe u KJKP ZOI 84 Suad Jusić podsjetio je da je program počeo već 23. decembra nastupom DJ-eva.

“Sinoć je 1.500 ljudi sinoć uživalo do ranih jutarnjih sati zajedno sa uposlenicima ZOI’84. Od 17. (decembra) je svakodnevno u funkciji lift BX, zahvaljujući sistemu vještačkog osnježenja zajedno sa spoljnom stazom i dijelom spust staze. Uposlenici će i u narednim danima pokušavati da osnježe i ostale kapacitete kako bi u što skorijem vremenskom periodu dodatni kapaciteti bili pušteni u rad”, pojasnio je Jusić.

Istakao je da je redovno aktivno i noćno skijanje u terminima od 18:30 do 21 sat. Očekivanja su da će na Bjelašnici i večeras biti oko 5.000 ljudi.

“Ovo je ubjedljivo najbolje otvorenje u posljednjih 25 godina. Najnovije vremenske prognoze su predvidjele ozbiljnije padavine već krajem decembra. Mi zaista priželjkujemo te padavine i nadamo se da će do njih doći. Međutim, ukoliko i ne dođe mi se oslanjamo na sistem vještačkog osnježenja koji je efikasan. On nam daje garancije da ćemo osnježiti i kapacitete na Malom Polju”, naglasio je Jusić.

Svjesni ozbiljnosti sve češćih “zelenih zima”, dodao je da će se u narednim godinama ski centar isključivo oslanjati na vještačko osnježavanje.

Među građanima koji su danas došli na Bjelašnicu je i Mirnes Arnaut koji je kazao da na skijanje na ovu planinu dolazi sigurno dva-tri puta mjesečno.

“Danas sam više došao i zbog vremena jer je magla u Sarajevu. Skijam i na Jahorini”, ispričao je Arnaut dodajući da vrijeme na planini provode kada nemaju studentskih obaveza.

Jasmina iz Sarajeva smo zatekli na ski stazi.

“Dolazim često. Mislim da se ovdje može uložiti malo više i voditi se računa o skijašima. Ski centar je veoma bitan. Ovakvu ljepotu imati blizu Sarajeva nije mala stvar. Mislim da se ne ulaže i ne održava onoliko koliko bi  trebalo”, poručio je Jasmin, prenosi Anadolija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...