Foto: Idbar podno Prenja, selo u koje se ne dolazi usput

- Advertisement -

Iako je uobičajena značajka sela Idbar betonska brana podignuta davne 1959. godine na rječici Bašćici, a koja nije stavljena u funkciju jer se ispostavilo da bi silina vode mogla dovesti do njenog pucanja, planinarski vodič sa višedecenijskim stažom, Sarajka Elza Babić ističe da  posebnost sela čine uredne  seoske kuće, dvorišta  i imanja.

Tim riječima uz opasku kako je to jedno od najljepših  bh sela opisala je na polasku iz Sarajeva grupi od 25 planinara izlet na koji su krenuli proteklog vikenda, s polazištem iz Idbara, sela nedaleko od Konjica  koje nije usput, kako je to karakteristika većine naseljenih mjesta.

U Idbar se dolazi ciljano, narodski rečeno mahsuz, a sunčani subotnji dan je oživio selo, vikendice, i restoran “Kod Fele” u koji se dolazi na pastrmku koja se uzgaja u bazenima s protočnom vodom koji su izgrađeni  u restoranskoj bašti. Tu je pravo eko gazdinstvo, veliki kokošinjac,  patke,  koze, priprema se  krompir i luk za sijanje …

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Domaćin Fela kaže za Fenu da gosti iz Sarajeva i drugih gradova specijalno dolaze na jaretinu, pastrmku, janjetinu ispod sača i druge specijalitete. Kaže da mu je najbolja reklama usmena ‘od usta do usta’. Zajedno sa suprugom Senom, i uz pripomoć sina i kćerke koji dolaze preko vikenda, vrijedno rade.

Iz Idbara uz brojne šumske serpentine vodi planinarska staza  prema Tisovici, visokogorskoj alpskoj dolini, obrasloj munikama, ukrašenoj sezonskim cvijećem, alpskim livadama na kojima ljeti obitavaju stada ovaca i konji. Sa Tisovice  se pruža pogled na Zelenu glavu i Otiš, najviše vrhove Prenja.

Dolinom Idbara brojne su  šumske šetnice uz rijeku Bašćicu. Na startu planinarske staze  prema Tisovici je napuštena betonska brana na kojoj su da ne bi  došlo do njenog pucanja napravljeni otvori  kojim  je riješen problem prelijevanja  nepredvidive rijeke.

Tako  je stavljena tačka na neslavnu graditeljsku priču u kojoj struka nije htjela uvažiti iskustvo stanovnika idbarskih sela koji su poznavali nepredvidivu snagu rijeke i njenu neukrotivost.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

Iznad brane dolina se širi. Čista i bistra planinska rijeka sa vodopadima i slapovima, terase njiva na rubovima sela, vrhovi Prenja, a posebno stijene Cetine, čine dolinu Idbra neponovljivo lijepom.

Na mjestu, odakle se pruža najljepši vidik na planinu, nalazi se nekropola stećaka, i ostaci starog, srednjovjekovnog grada Dbara.

Rijeka Idbar se ulijeva u Neretvu u mjestu Čelebići. Ta rječica je svojim djelovanjem, potpomognuta ledenim dobom i ledenjacima, koji su se spuštali sa Prenja, napravila  jednu od najživopisnijih dolina sa 109 izvora, nekropolom stećaka i ostacima srednjovjekovnog grada.

Tu je smješteno nekoliko sela koja zajedno nose naziv Idbar. Idbar se nekada zvao Dbar a rijeka Bašćica Dbarčica.

Sarajevski planinari su nakon višesatne šetnje kroz  šumu subotnji izlet završili u eko restoranu uživajući u svježoj pastrmci pripremljenoj na roštilju, u ambijentu zelenila, sunca, planinske  rijeke i svježini zraka podno Prenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...