Forto: Prva isporuka vakcina Sputnik za Kanton Sarajevo u junu

- Advertisement -

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto kazao je danas da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 vakcina Sputnik V protiv koronavirusa te je od kantonalne Skupštine zatražio hitnu sjednicu, kako bi se mogao potpisati ugovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Forto je na današnjoj konferenciji za medije govorio o nabavci vakcina i tom prilikom je obavijestio javnost da je Vlada Kantona Sarajevo, zahvaljujući kompaniji Bosnalijek, ušla u direktne pregovore za nabavku vakcina Sputnik V, a prva isporuka očekuje se u junu.

“Da smo tražili isporuku za cijelu količinu, vjerovatno bismo čekali nekoliko mjeseci, to su nam vrlo jasno rekli. Potražnja je tolika da smo pristali da prvi kontingent dođe u junu, a da dalje čekamo”, rekao je Forto.

Podsjetivši da je Vlada Kantona Sarajevo u januaru 2021. godine započela proces nabavke vakcine protiv COVID-19, Forto je istakao da se nijedan kanton u BiH ne bi trebao baviti nabavkom vakcina, ali da je Vlada KS bila prinuđena ući u proces nabavke i tako se takmičiti s nekim od najmoćnijih zemalja svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Bolest koja godišnje ubije milion ljudi
Edin Forto

Vlada je zadužila kantonalni Zavod za zdravstveno osiguranje da pokrene proceduru nabavke i zatraži mišljenje Agencije za javne nabavke BiH.

Podsjetio je da je KS početkom marta pridružio naporima Vlade FBiH u nabavci vakcina. Tada je sastanak napustio iz protesta te je izrazio, kako je kazao, ljutnju prema državnom nivou, odnosno Vijeću ministara BiH.

Dodao je da je Vlada KS “prevrnula svaki kamen” i bez ikakvog ustručavanja na svakom sastanku, s bilo kojom institucijom koja ima veze s nabavkom vakcina, tražili pomoć. Kako je kazao, kantonalna Vlada pisala je i susjednim državama Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji tražeći pomoć pri nabavci.

“Mi smo vrlo rano, zahvaljujući Bosnalijeku došli na listu i stali u red. Poslije se pridružila FBiH, pošto su oni bili malo iza. Mi smo, prepoznavajući interes, objedinili količine, a onda smo zajedno krenuli. Red je došao, ali nemamo garanciju isporuke. Može se desiti, a imamo primjere iz regije, da se ugovori sve i da se rok, pa onda oni kasne. To im dozvoljava ugovor. Zbog toga ja ne bih ništa obećavao i treba biti realan”, rekao je Forto.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

Na kraju je pozvao Skupštinu KS da mu da saglasnost, da u ime Vlade potpiše ugovor s ruskim ponuđačem, a ukoliko do toga dođe, u junu bi trebale doći prvi kontingent od 20.000 do 30.000 doza.

Cijena vakcina 9,95 dolara, koja je kazao Forto, je najpovoljnija, a Bosnalijek, koji će biti uvoznik, uzeće samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade.

Vlada KS i federalna Vlada u aprilu su postigli dogovor o nabavci 500.000 vakcina od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo. U pitanju je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz COVAX i EU mehanizma.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...