Forto: Kanton Sarajevo u direktnim pregovorima za nabavku vakcina

- Advertisement -

Kanton Sarajevo u direktnim je pregovorima za nabavku vakcina protiv Covida-19, potpisani su sporazumi o zaštiti informacija i ne možemo davati bilo kakve detalje o tome, kazao je u izjavi za Fenu kantonalni premijer Edin Forto.

Nije mogao govoriti ni o tome koliko je izgledna nabavka vakcina, jer je kantonalnom nivou vlasti otežan pristup svjetskim proizvođačima.

– Ne mogu davati detalje o velefarmacijama i konkretnim vakcinama zbog potpisanog sporazuma o povjerljivosti. Tražimo minimalno 100.000 doza, a u ovoj fazi idealno bi bilo imati 200.000 – dodao je Forto.

Međutim, kako je naglasio, prema informacijama kojima raspolaže isporuke značajnih količina vakcina su ostvarive u junu.

– Inače, nama koji smo izveli ogroman broj pokušaja nabavke vakcina uvijek je zanimljiv način na koji razni dobavljači, pa čak i vlade, najavljuju vakcine ‘za tri dana’. I mi bismo voljeli da je to moguće, ali realnost s kojom se Kanton susreće je malo drukčija – kazao je Forto.

Kanton Sarajevo zaprimio je do sada 2.100 doza Covishield AastraZeneca vakcine koje je Bosni i Hercegovini donirala Srbija, a također je zaprimljeno i 1.596 doza Pfizer vakcine, potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo.

PROČITAJTE JOŠ:  Bačena bomba u Tesliću: Dvije osobe povrijeđene

Do sada je vakcinisano samo 2.100 zdravstvenih radnika, a ove sedmice vakcinacija zdravstvenih radnika će biti nastavljena Pfizer vakcinom.

Iz Zavoda su podsjetili da je u KS Plan vakcinacije napravljen još početkom godine i u skladu je s Planom vakcinacije Federacije BiH, a dostavljen je Ministarstvu zdravstva KS.

Istaknuli su da proces prijave stanovništva za vakcinaciju još nije ni započeo, jer zasad još uvijek nema dovoljno doza ni za prioritetne zdravstvene radnike i staračke domove za što će biti potrebno između oko 9.000 i 10.000 doza samo za te dvije prioritetne grupe.

Međutim, ove sedmice pokrenuta je aplikacija za prijave zainteresiranih za vakcinisanje protiv koronavirusa i do sada se prijavilo 15.000 građana. Dostupna je samo za one koji imaju zdravstveno osiguranje, odnosno elektronsku zdravstvenu knjižicu.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Kako je Feni kazao ministar zdravstva Haris Vranić, potrebno je da građani imaju nove knjižice, ali mnogi od njih ih nisu preuzeli iako su besplatne, a sve to potrebno je kako bi se sve uvelo u zakonske okvire.

Upozorio je i na uposlenike stranih organizacija koje ne uplaćuju zdravstveno osiguranje direktno Zavodu zdravstvenog osiguranja nego kroz platu uposlenicima daju naknadu što bi također trebalo promijeniti da bi i oni dobili knjižicu i bili u mogućnosti da se prijave za vakcinaciju.

Najavio je da će za neosigurane osobe Zavod posebno otvoriti liniju za prijavu tih građana, a svim porodičnim timovima i ljekarima bit će poslani spiskovi građana koji su stariji od 75 godina kako bi telefonski dogovarali termine za vakcinaciju.

Vranić napominje i da građanima za sada neće biti ponuđena mogućnost da se opredijele kojom vakcinom žele da se vakcinišu zbog manjka dostupnih vakcina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...