Filmovi koji će se sačuvati za vječnost

- Advertisement -

“Ima li pilota u avionu?” i “Imperij uzvraća udarac”, drugi dio serijala “Ratova zvijezda”, našli su se među 25 filmova koji će zbog svoje “kulturne i estetske važnosti” ući u nacionalni filmski registar knjižnice američkog Kongresa kako bi se sačuvali za vječnost.

Svake godine Kongresna knjižnica proširuje svoj fond za 25 novih filmskih ostvarenja, dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova te videospotova, koji su ocijenjeni dostojnima da budu dijelom američke kulturne baštine.
Nacionalni filmski registar ovdje je kako bi podsjetio naciju da je očuvanje naših filmskih ostvarenja glavna zadaća, budući da je polovina filmova proizvedenih do 1950. i oko 90 posto filmova do 1920. izgubljeno, rekao je u priopćenju James H. Billington, predsjednik te ugledne biblioteke.

Djela koja su ušla u ovogodišnji izbor bila su na popisu 212 filmova koje je predložila šira publika, a njihovim će uvrštavanjem broj filmova u fondu nacionalnog filmskog registra porasti na 550.

Nekoliko filmova izabranih u 2010. doživjelo je golem uspjeh kod publike, poput “Egzorcista” (1973.), “Svih predsjednikovih ljudi” (1976.) i “Groznice subotnje večeri” (1977.).

Odbor za nacionalni registar odabrao je i nekoliko puno starijih filmova, iz doba nijemog filma i iz zlatnog doba holivudskog filma. Kratak dokumentarac o tramvaju u San Franciscu, snimljen uoči razornog potresa 1906., također je među izabranim filmskim djelima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...