Filmovi iz regije među najbrojnijima na filmskom festivalu LET’S CEE 2018.

- Advertisement -

Opasno dobri filmovi moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE tokom kojeg će biti prikazana čak 162 višestruko nagrađivana filma te će biti održano 140 premijera, a među najzastupljenijim filmovima na festivalu bit će upravo filmovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz cijeloga svijeta. Šesto izdanje festivala LET’S CEE, održat će se od 13. do 22. aprila 2018. u Grazu, Villachu i po prvi put u Salzburgu, a brojni dugometražni filmovi, dokumentarci i kratki filmovi iz srednje i istočne Europe, bit će prikazani u osam bečkih kina i na drugim mjestima za prikazivanje.

I ove godine na festivalu, bit će prikazani  brojni filmovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Možemo reći da su ovaj put najbrojnji hrvatski filmovi i to: igrani filmovi Sve najbolje redateljice Snježane Tribuson, Comic Sans redatelja Nevia Marasovića, Dede hrvatske koprodukcije, Ivan redatelja Janeza Burgera, dokumentarni film Moj život bez zraka redateljice Bojane Burnać, Ustrajnost redatelja Mihe Knifica, Trešnje redateljice Dubravke Turić, Marija redatelja Juraja Primorca, animirani film Medo Trapavko redatelja Tomislava Gregla, film za djecu Uzbuna na Zelenom Vrhu redatelja Čejena Černića te dokumentarni dugometražni film U slučaju rata redatelja Jana Geberta. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će: Undercovered autorica Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović Čorić, Muškarci ne plaču reditelja Alena Drljevića i izvan konkurencije če biti prikazan kratkii film Ružičasti slon Ade Hasanovića. Srbiju će predstavljati osam filmova i to: Dovlatov reditelja Alekseja German Jr.-a,  Ederlezi Rising Lazara Bodroze, izvan konkurencije će biti prikazani: Bio dvaput jedan kralj reditelja Vojina Vasovića, Vino Ivana Đurovića te kratki film Nebojše Miljkovića Put. U retrospektivi Žene u ratu bit će prikazan srpski film Besa Srđana Karanovića te u sklopu programa Slovenija u fokusu film Družinica Jana Cvetkoviča.

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres u Hrvatskoj: Dobro je zadrmalo

Osim projekcija filmova iz regije, ovogodišnje izdanje festivala LET’S CEE donosi i nove rekorde: ne samo da je povećan broj prikazivanja već i broj inozemnih gostiju među kojima su ugledne osobe iz filmskog svijeta poput velike dame mađarske kinematografije Márte Mészáros; Yariva Lernera, direktora jednog od vodećih europskih filmskih studija Nu Boyana u Bulgarskoj; glumačkih zvijezda poput Karela Rodena iz Češke, Sabe Mubarak iz Jordana, Sebastiana Cavazze iz Slovenije, Leona Lučeva iz Hrvatske te američke redateljice i feministice Stoye koju su njemačke novine nazvale “najperspektivnijom porno zvijezdom na svijetu”, kao i oko 150 drugih gostiju.

I prošlogodišnje izdanje festivala LET’S CEE u svojim je programima prikazao više filmova iz regije i manjinskih produkcija. Zvizdan Dalibora Matanića otvorio je festival, a bio je prikazan u takmičarskom programu dugometražnih filmova zajedno sa Ti mene nosiš Ivone Juka i hrvatsko-srpskom koprodukcijom Ničije dijete Vuka Ršumovića. U takmičarskom programu dokumentarnih filmova prikazani su Goli Tihe K. Gudac, dok je u konkurenciju kratkometražnih filmova uvrštena estonsko-hrvatska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren. Ti mene nosiš osvojio je nagradu za najbolji film, a posebno priznanje žirija u konkurenciji kratkometražnog filma dodijeljeno je Životu s Hermanom H. Rottom. Osim filmova, priznanje za najbolju glumicu u takmičarskom filmu osvojila je Ksenija Marinković za ulogu u filmu Ustav Republike Hrvatske. 

Dobitnici nagrada LET’S CEE bit će proglašeni 21. aprila na svečanoj dodjeli. Međutim, već se zna za dvoje dobitnika: Kira Muratova i Márta Mészáros. Ove dvije legendarne predstavnice istočnoeuropske kinematografije primit će Nagradu za životno djelo filmskog festivala LET’S CEE. Nekonformistička ukrajinska scenaristica i redateljica Kira Muratova je do danas jedna od najvažnijih protagonistica ruskog filma; s druge strane Márta Mészáros je velika dama mađarske kinematografije – obje se smatraju pionirima europske kinematografije. Mészáros je također prva žena koja je snimila dugometražni film u Mađarskoj, ali i prva koja je osvojila Zlatnog medvjeda. 

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Ostali kandidati ulaze u konkurenciju za osvajanje drugih novčanih nagrada i priznanja. Partner festivala Cineplexx dodjeljuje jednu od glavnih nagrada, a to je Nagrada za distribuciju u Cineplexxu u iznosu od 20.000 eura za jedan film iz Kategorije dugometražnog filma ili Kategorije obećavajućih debitanata; Osim ovog priznanja, najbolji filmovi će i ove godine osvojiti vrijedne novčane nagrade: Nagrada Danny Lerner u iznosu od 55.000 eura (od kojih 50.000 u uslugama) za najbolji film u Kategoriji dugometražnog filma, koji je donirao filmski studio Nu Boyana; Nagrada VdFS u iznosu od 1.500 eura za najbolji kratki film i Međunarodna nagrada UNIQA (također 1.500 eura) za najbolji film u Kategoriji obećavajućih debitanata. Novi sponzor filmskog festivala LET’S CEE, Western Union International Bank donira dvije nagrade publike (za dugi i kratki film) od po 1.000 eura.

Osim standardnog programa festivala, održat će se i Dani industrije: Ključni faktori za uspjeh u filmskom svijetu, na kojima će sudjelovati vrhunski austrijski i strani govornici iz svijeta filma. Dvanaest visoko-kvalitetnih prezentacija, dva uzbudljiva okrugla stola, niz kratkih video predstavljanja projekata i još mnogo drugih događaja, dio su ovog drugog izdanja Dana industrije LET’S CEE koji će se održati od 19. do 21. aprila 2018. godine u Beču.

OVDJse nalazi praktični online džepni vodič

OVDJE se nalazi pregled cijelog programa
OVDJE se nalazi kalendar događaja 

Ulaznice kupite OVDJE 

Program Dana industrije nalazi se OVDJE

Izravna registracija nalazi se OVDJ

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...