Film: Krug (The Cirle)

- Advertisement -

Zasnovano na internacionalnom bestseleru, film Krug (The Cirle) je moderna poučna priča smještena u ne tako daleku budućnost. Strašne posljedice tehnologije sudaraju se sa željom da vas čuju u svijetu u kojem je prisustvo na internetu najvažnije, a broj pratilaca pokazuje pravu moć. James Ponsoldt priča fascinantnu priču o Mae Holland, mladoj ženi željnoj da pokrene svoju karijeru. Ona će se pridružiti tehnološkom i društvenom gigantu Krugu gdje će jako brzo napredovati. Prinuđena od strane osnivača firme, Eamon Baileya, da stane ispred kamera, Mae se bori da održi svoj lični identitet dok postaje lice kompanije koja ima milijardu pratilaca. U ovom napetom, tehnološkom trileru, niko nije stvarno siguran dok svi uvijek gledaju.

ULOGE

Kada je Tomu Hanksu, jednom od najvoljenijih i najpriznatijih glumaca na svijetu, dodijeljena uloga, nije bilo problem zainteresovati ostatak glumačke ekipe da se priključe projektu. Ali napraviti najbolji izbor glumaca, koji će na najbolji način oživjeti likove iz knjige, iziskivalo je da redatelj vježba na kreativnosti sa svojim izborima. Najvažnije je bilo pronaći odgovarajuću glumicu za Mae, koja je i ključni lik u filmu KRUG. Tvorci filma su oduvijek imali Emmu Watson na vrhu svog spiska.

Redatelj Ponsoldt je o njoj rekao “Emma je jednostavno briljantna. Ona ima veoma snažan etički kompas. Ona je glas generacije. Ima veliko srce, i veoma je brižna. I ima nešto u njenom odrastanju uz kameru“

Watsonova o svom liku kaže: “Mae je fascinantna… I u smislu toga da je ljubazna i nevjerovatno humana, a i u smislu da ja zaista mogu da razumijem zašto je donijela toliko odluka. Interesantna mi je i zato što nije crna ili bijela. Ona je veoma kompleksna osoba”

O svom liku u KRUGU, Tom Hanks kaže: “Bailey je sanjar. On vidi svaki potencijal, on misli ‘zar ne bi bila dobra ideja, zar ne bi bila odlična ideja, šta ako bismo mi to izveli, šta ako bismo sve uključili… ‘ on je čovjek koji nema ništa osim nevjerovatne mašte i sudbine, ali i potrebnog novca da sprovede ove ideje u stvarnost. Mislim da ne postoji ništa što je on rekao, a da nije istina”

PROČITAJTE JOŠ:  Samra Mujkić je učenica generacije Policijske akademije

John Boyega je postao zvijezda preko noći, poslije uloge Finna u filmu “Star Wars – Buđenje sile”. Iako je postao ikona i heroj svoje generacije, ostao je veoma prizeman čak i kad su se pojavile igračke i poštanske markice sa njegovim likom.

O saradnji sa redateljem, rekao je:  “James je veoma, veoma inteligentan i neko sa kim sam jako volio da radim. Tokom cijele svoje karijere, imao sam veliku sreću da radim sa velikim redateljima, koji daju dobre komentare, ali u isto vrijeme jako su dobri za saradnju. A on je fantastičan. I ovo je pravi projekat za njega. Ova uloge je prava stvar za glumca, i dašak je svježeg vazduha. Radio sam u pozorištu, ali lijepo je raditi na filmu u kojem možeš ući duboko u svoj lik i gdje možeš istraživati suštinu svega.”

Šta će se dogoditi s našim pravom na privatnost, u vrijeme kada se prisutnost pojedinca u svijetu mjeri njegovom prisutnošću na webu, pa je nečija moć jednaka broju followera na društvenim mrežama?

Odgovor na ta pitanja redatelj James Ponsoldt pronašao je u istoimenom romanu Dave Eggersa KRUG. Roman je ostavio vrlo snažan utisak na redatelja, pa on kroz ovaj film pokušava da upozori gledaoca na opasnosti koje leže u današnjem online svijetu. Priča romana, odnosno filma, smještena je u bliskoj budućnosti, kada postaje presudno da svi sve znaju, o svima.

KRUG je drugi ekranizirani roman Dave Eggersa u kojem Tom Hanks tumači glavnu ulogu. Glavnu žensku ulogu, Mae Holland, tumači Emma Watson, a uz nju se u filmu još pojavljuje i John Boyega (Star Wars – Buđenje sile ) kao i Bill Paxton kojem je ovo posljednja uloga na filmu. 

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Znati je dobro. Znati sve je bolje. 

“Da li se ponašate bolje ili gore kada znate da vas neko promatra?”

Koliko je zapravo kompanija KRUG moćna i koliki uticaj ima na naš svakodnevni život, najbolje objašnjava njihova usluga “TruYou“.

TruYou – jedan račun, jedan identitet, jedna lozinka, jedan sastav plaćanja po osobi. Morate da iskoristite svoje pravo ime, koje je direktno vezano uz vaše kreditne kartice, vašu banku, a time i plaćanje bilo čega postaje vrlo jednostavno. Jedno dugme za ostatak cijelog života.

Vremena lažnih identiteta, krađe identiteta, višestrukih korisničkih imena, složenih lozinki i platnih prometa su gotovi. Kad god poželite da pogledate nešto na internetu, komentarisati ili kupiti bila šta, to je bilo jedno dugme, jedan račun, sve vezano zajedno, i pratljivo i jednostavno, sve to funkcioniše putem mobilnog ili laptopa, tableta ili mrežnjače vašeg oka. Nakon što ste otvorili jedan račun, to vas je vas račun kroz svaki kutak weba, svaki portal, svako mjesto plaćanja, sve što ste željeli da učinite.

Ključno pitanje koje se provlači kroz film je da li biste bili bolja verzija sebe ako biste znali da vas gledaju 24 sata dnevno? Šta bi bile implikacije transparentnog društva? Postoje ljudi za koje želimo da budu transparentni – slavne osobe, kriminalci – za sopstveni voajerski užitak ili sopstvenu sigurnost – i drugi za koje mislimo da imamo pravo da zahtjevamo njihovu transparentnost –  političari, policija. Gdje je granica?

U kinima od 18. maja 2017.

Režija:                      James Ponsoldt

Uloge:                       Tom Hanks, Emma Watson, Ellar Coltrane, Bill Paxton, Karen Gillan, Patton Oswalt, John Boyega

Žanr:                         triler

Scenario:                  James Ponsoldt, Dave Eggers

 

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...