Evropska centralna banka smanjila otkup državnih obveznica

- Advertisement -

Evropska centralna banka (ECB) saopćila je danas da je za otkup državnih obveznica, čiji je cilj da olakša teret prezaduženih zemalja poput Italije i Španije, prošle sedmice potrošila manje nego sedmicu dana ranije – 9,79 milijardi prema 14 milijardi eura.

ECB je u augustu ponovo pokrenula svoj kontroverzni program otkupa obveznica, nakon što je zabrinutost investitora oko visine duga Italije i Španije izazvala rast troškova zaduživanja te dvije zemlje, prenijela je agencija AP.

Kupovina obveznica ima za cilj da podstakne rast cijene tih vrijednosnih papira i snizi kamatne stope. Međutim, iako je na početku pala na ispod pet posto, kamatna stopa na italijanske obveznice s rokom dospijeća od deset godina je opet porasla do 5,59 posto, dok su prinosi na ekvivalentne španske obveznice 5,31 posto.

Predsednik ECB-a Jean-Claude Trichet istakao je da je program otkupa obveznica tek privremena mjera, dok vlade članica eurozone ne završe promjene fonda za pomoć prezaduženim članicama, koji će moći da preuzme tu ulogu.

Za razliku od mnogo manjih privreda Grčke, Irske i Portugala, koje su već dobile pakete pomoći od eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, Italija i Španija se smatraju prevelikim da bi bile spašene na taj način pa je zato otkup obveznica važno preventivno oruđe.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...