Eurimages podržao film Cure Andree Štake s 320.000 eura

- Advertisement -


Film “Cure” Andree Štake, švicarske režiserke bosanskog porijekla, podržala je Fondacija za kinematografiju na konkursu za manjinske koprodukcije iz novembra 2011., a dobio je podršku i Eurimagesa u iznosu od 320.000 eura.

Sredstva ovom projektu, koji se snima u koprodukciji Švicarske (Oko Filmproductions), Hrvatske (Živa) te Bosne i Hercegovine (Deblokada Film), odobrena su na 126. sjednici Eurimagesa, koja je održana od 6. do 10. marta u Luxembourgu.

Film “Cure” jedan je od 16 projekata koje je podržao Eurimages na prvoj od četiri planirane sjednice u ovoj godini, saopćila je danas Fondacija za kinematografiju.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

“Nakon podrške filmu ‘Mamac’ Aide Begić na prethodnoj sjednici u decembru 2011. godine, iz ovog uticajnog međunarodnog fonda podržan je još jedan bh. filmski projekt”, kazao je predstavnik BiH pri Eurimagesu Jovan Marjanović koji je prisustvovao sjednici.

Dodao je da je to prvi znak da se bh. kinematografija polako oporavlja od produkcijske krize te jasno pokazuje direktne rezultate politike novog upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, koji je krajem prethodne godine odlučio do potrebnog nivoa konkurentnosti dofinansirati ranije podržane projekte kao što je ‘Mamac’, a donio je i nove kriterije ocjene kvaliteta projekta na osnovu kojih je na posljednjem konkursu podržan projekt ‘Cure’.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

“Činjenica da je taj kvalitet prepoznat i u najjačoj međunarodnoj konkurenciji pokazuje da smo napravili dobar posao”, istaknuo je Marjanović.

Eurimages je fond za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova koji je osnovalo Vijeće Evrope 1988. godine, a ima 36 zemalja članica. BiH je članica fonda od 2005. godine, od kada je podržano 11 bh. filmova, s više od dva miliona eura.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...