Life news

EU zvanično odobrila sankcije za rusku naftu, banke i medije

0
EU zvanično odobrila sankcije za rusku naftu, banke i medije, Life.ba

Evropska unija u petak je zvanično odobrila embargo na rusku naftu i ostale sankcije koje imaju za cilj velike banke i emitere programa zbog ruskog rata u Ukrajini.

EU je saopćila da će ruska sirova nafta biti fazno izbacivana iz uvoza tokom šest mjeseci, i druge naftne prerađevine poput benzina tokom osam mjeseci.

Blok navodi da je “privremeno izuzeće predviđeno” za zemlje pogođene tom mjerom – poput Mađarske, Češke Republike i Slovačke – koje “ su posebno ovisne o ruskim energentima i  nemaju pouzdanih drugih opcija”.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Jedna osoba povrijeđena

Bugarska i Hrvatska trakođer će dobiti “privremeno izuzeće” za određene vrste nafte. Čelnici EU tvrde kao današnji potez znači da će 90 posto izvoza ruske nafte u Evropu biti blokirano do kraja godine. Na EU otpada oko 25 posto ukupnog ruskog izvoza nafte.

Ruska najveća banka, Sberbank, plus Kreditna banka Moskve, Ruska poljoprivredna banka i Bjeloruska banka za razvoj i obnovu također su blokirane za korištenje SWIFT sistema međunarodnih bankovnih transfera.

PROČITAJTE JOŠ:  Turska čestitala Dan državnosti BiH: Čestitke prijateljskoj i bratskoj Bosni i Hercegovini

Emiteri programa Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 i TV Centre International pogođeni su sankcijama zbog navoda da ih koristi Moskva “da manipulira informacijama i promovira dezinformacije o invaziji na Ukrajinu”, prenosi AP.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)