Energoinvest pustio u rad novoizgrađeni 110-kilovoltni dalekovod

- Advertisement -

Albanija: Energoinvest pustio u rad novoizgrađeni 110-kilovoltni dalekovod

Bosanskohercegovačka kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo jučer je u Albaniji pustila u pogon 110-kilovoltni dalekovod Erseke – Permet, čime je okončan projekat vrijedan 31 milion eura, prenosi Anadolu Agency.

“Naši inžinjeri, projektanti, monteri i radnici pokazuju da u vrlo teškim i zahtjevnim uslovima na jugu Albanije mogu uraditi kvalitetan posao, proizvod koji je vrhunski, a to na ovom projektu potvrđuju i albanske vlasti, ali i naši njemački finansijski partneri”, kazao je direktor Energoinvesta Enes Čengić.

Puštanju pod napon dalekovodne linije prisustvovao je i ministar energije i industrije u Vladi Albanije Damian Gjinkuri, potpredsjenik Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW), finansijera projekta, Christoph Tiskens, generalni direktor Elektroprenosa Abanije Engjell Zeqo te predstavnici Ambasade Njemačke u Albaniji. Kada je riječ o uspostavljanju saradnje na regionalnom nivou, bh. kompanija Energoinvest u Albaniji radi na realizaciji još jednog projekta, a riječ je o dalekovodu 400 kV čija vrijednost iznosi 28,5 miliona eura.

PROČITAJTE JOŠ:  Katolici slave veliki blagdan: Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila vjernike uz pjesmu i molitvu

Prema riječima direktora Elektroprivrede, kompanija ovim i sličnim projektima dobija epitet lidera elektroenergetike u ovom dijelu Evrope. U narednom periodu planirana je realizacija još jednog regionalnog projekta. “Crnogorski elektroprenosni sistem dodijelio je Energoinvestu posao za izgradnju dalekovoda od 400 kV Čevo – Pljevlja u ukupnoj vrijednosti oko 29 miliona eura. Ovim je potvrđena i odlična međudržavna saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, kazao je direktor Čengić, koji je dodao kako su podršku projektu dale vlasti obje zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Navedeni projekat otvorit će vrata za dobijanje novih poslova u regionu i na drugim tržištima. U saopćenju Energoinvesta također navode kako i pored uspješnih rezultata kompanije, problem i otežavanje poslovanja predstavlja aktuelni rat u Iraku te Libiji što onemogućava naplatu do sada realizovanih projekata.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...