Energoinvest potpisao ugovor o izgradnji dalekovoda u Crnoj Gori

- Advertisement -
Arhiv, ilustracija
Arhiv, ilustracija

Bosanskohercegovačka kompanija Energoinvest d.d. – Sarajevo potpisala je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) ugovor o realizaciji projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja – Čevo u ukupnoj vrijednosti višoj od 29 miliona eura, prenosi Anadolu Agency.

U ime Enegoinvesta ugovor je potpisao direktor Enes Čengić, a sa crnogorske strane popisnik je Dragan Laketić, predsjednik Odbora direktora CGES.

“Naša kompanija je dobila ovaj posao u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, te će predvoditi regionalni konzorcij koji će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovod 400 kV, dužine oko 116 kilometara. Ovaj dalekovod treba da poveže sjever Crne Gore sa južnim dijelom, odnosno glavnog proizvođača električne energije u Crnoj Gori – Termolektranu Pljevlja sa jugom, kao i radi dalje interkonekcije podvnodnom mrežom prema Italiji”, saopćeno je iz Energoinvesta.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Trasa dalekovoda prolazi kroz izuzetno zahtjevne planinske terene i potrebno je minimizirati uticaj dalekovoda na okoliš, imajući u vidu blizinu nacionalnog parka Durmitor. Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok je konsultant INTEC – GOPA (Njemačka).

Energoinvest potpisao ugovor o izgradnji dalekovoda u Crnoj Gori

Novi posao je potvrda dobrih međudržavnih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i regionalna saradnja, a podršku su na ovom projektu pružile vlasti obje države.

 „Dobijanjem poslova i njihovom realizacijom u Albaniji, Iraku, Alžiru, na Kosovu i drugim tržištima, kao i stavljanjem potpisa na novi ugovor u Crnoj Gori, Energoinvest pokazuje svoju poslovnu vitalnost, te nas svrstava kao lidera u energetici u ovom dijelu Evrope. S druge strane, mi se suočavamo sa velikim problemima vezanim za naplatu naših realiziranih poslova, prije svega u Iraku i Libiji, zbog ratova u tim zemljama. Energoinvest čini sve kako bi kompanija ostala stabilna i vitalna, a zahvaljujući izgradnji dalekovoda Pljevlja – Čevo, naša firma će dobiti nove reference, otvaranje vrata za nove poslove u regionu i drugim tržišitma, ali će nam dati i finansijski poticaj da uspješno poslujemo“, rekao je Čengić nakon potpisivanja ugovora.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...