EBRD, EU i Austrija daju podršku „zelenoj“ budućnosti u BiH

- Advertisement -

EBRD, Evropska unija (EU) i Federalno ministarstvo financija Austrije predstavili su zajednički program podrške investicijama u energetsku efikasnost u stambenom sektoru u Bosni i Hercegovini.  EBRD je odobrila ukupno 17 miliona eura za Unicredit Banku Mostar, Unicredit Banku Banja Luka i Sparkasse Banku. Banke će ta sredstva koristiti za dalje kreditiranje ulaganja u projekte energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

EBRD sredstva su odobrena prema Programu financiranja zelene ekonomijeza projekte koji se odnose na klimatske promjene u zemljama u kojima Banka djeluje i sredstva se plasiraju putem lokalnih banaka. Intenzitet korištenja energije u Bosni i Hercegovini je u prosjeku tri puta veći od onog koji postoji u EU. Stambeni sektor značajno doprinosi ovoj potrošnji i procjena je da bi oko 80% stambenih zgrada trebalo renovirati. Shodno tome,postoji značajan potencijal za ulaganja u energetsku efikasnost i uštede energije.

Program financiranja zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini kombinira tehničku ekspertizu sa financiranjem i ciljanim poticajima za podršku investicijama u tehnologije koje su povoljne za okolinu i imaju visoke performanse. Cilj je da se doprinese razvoju održivog tržišta za zelene investicije u stambeni sektor.

Program je dopunjen grant sredstvima iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, kao i grant sredstvima EUi Federalnog ministarstva financija Austrije.Sredstva će se koristiti za promoviranje proširenja zelenog kreditiranja na domaćinstva u Bosni i Hercegovini. Financiranje će biti praćeno sveobuhvatnom informativnom kampanjom kako bi se dodatno podržala zelena rješenja i racionalno trošenje energije.

“Ovo financiranje će dovesti do kvalitetnih poboljšanja u svakodnevnom životu građana BiH: Ove investicije će im pomoći da uštede novac kroz niže račune za energiju, a istovremeno će im osigurati udobnije stanovanje” rekao je Ian Brown, Direktor EBRD-ovog ureda u Sarajevu. “Ono će također znatno doprinijeti našem cilju da stvaramo zeleniju budućnost za državu i regiju.”

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark potcrtao je važnost kontinuiranih investicija u energetsku efikasnost i ponovo potvrdio opredijeljenost EU da pomogne ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta u BiH.

“U okviru ovog novog programa koji je danas prezentiran u sklopu Regionalnog programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru, financiranog od strane EU, EU će obezbijediti paket poticaja za investicije u energetsku efikasnost u stambenom sektoru. Doprinos EU za EBRD-ov GEFF program za stambeni sektor će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine i regije da zamijene prozore, vrata i bojlere u svojim stanovima i kućama, da ulažu u tehnologije koje će omogućiti uštedu energije u domaćinstvima,” rekao je Wigemark.  

Leander Treppel, Direktor, Federalno ministarstvo financija Austrije je dodao: “Austrija snažno podržava GEFF i veoma nam je drago da je ovaj program pokrenut i u Bosni i Hercegovini. EBRD ima dugogodišnje iskustvo u pružanju podrške državama koje žele unaprijediti svoju energetsku efikasnost i mi smo uvjereni da će GEFF pomoći u realizaciji održivih investicija u zgrade i da će doprinijeti izgradnji i transformiranju tržišta za zelene investicije čime će doprinijeti smanjenju emisija CO2 i poboljšanju kvaliteta života stanovnika Bosne i Hercegovine. Pored toga, GEFF kombinira tehničku pomoć i investicije i promovira poslovne mogućnosti za lokalne biznise i banke .”

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

EBRD blisko sarađuje sa partnerima na izgradnji zelene ekonomije, razvijanju konkurentnih preduzeća i poticanju ušteda energije u zemljama u kojima djeluje. Kroz svoje programe financiranja zelene ekonomije, Banka je do sadaomogućila smanjenje emisija CO2 od preko 6 miliona tona godišnje.

Produženjem Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP Plus)za Zapadni Balkan, Banka još više pojačava napore da poveća ulaganja u energetsku efikasnost kako u poslovnom tako i u stambenom sektoru u Albaniji, Bosnii Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj GoriiSrbiji. Banka će ukupno staviti na raspolaganje 135 miliona eura za te investicije, uz dodatnih 30 miliona eura od EU i1.8 milion eura od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan,kao i 3.3 miliona eura koje je dalo Federalno ministarstvo financija Austrije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...