Državni poslanici razmatraju rekonstrukciju Vijeća ministara BiH

- Advertisement -

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji ne čine vlast na državnom nivou, podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara, naglašavajući da je u pitanju najneproduktivniji saziv, o čemu bi se poslanici trebali izjasniti na sjednici koja je počela u Sarajevu.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

– Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja – navode opozicioni poslanici.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran,da se  izbjegava  donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Posušja poginula 32-godišnjakinja sa Ilidže

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića, te prijedloga o izmjenama Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata” kao i amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “aprilski paket”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....