Drugi dan vježbe ‘Brzi odgovor 21’ – Bojeva gađanja i helikopterski letovi

- Advertisement -

Drugog dana vježbe „Brzi odgovor 21“ pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su s početnim vježbovnim aktivnostima, koje će se u narednim danima proširiti u veće združeno djelovanje.

Pripadnici deklarirane Bataljunske borbene grupe lakog pješaštva OS BiH jutros su se na poligonu Manjača pridružili američkim vojnicima u kvalifikacijskih bojevim gađanjem pješačkim naoružanjem, koji su na toj aktivnosti od ponedjeljka. Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uvjetima.

Za to vrijeme, helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske SAD-a, koji je baziran u vojarni i zračnoj luci Dubrave kod Tuzle, provodi vježbovne letove, koji se odnose na prijevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju zračnim putem. U ovome trenutku na Dubravama su četiri helikoptera UH-60 Black Hawk, a moguće da će se njihov broj dalje povećati, kako bude rastao intenzitet vježbe. Uz pripadnike 5. pješačke brigade OS BiH potporu ovoj letačkoj postrojbi daje i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra otkrivanje spomen-ploče mladim doktoricama Azri i Almi: "Postoje životi koji kratko traju..."

– Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi helidroma za sve njihove letove. Također smo pripremili i prostor za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja osoblja, tako i za svu potrebnu infrastrukture. Imamo širok spektar aktivnosti i zadovoljni smo kako se sve to provedi u ovoj fazi – izjavio je tim povodom zapovjednik 5. pješačke brigade OS BiH brigadir Emir Kliko u vojarni Dubrave.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Zapovjednik američkog zrakoplovnog sastava na Dubravama bojnik David Preczewski je rekao da im je drago što surađuju s pripadnicima OS BiH i da su iznimno zahvalni lokalnom osoblju na svoj pomoći.

– Zemlja je apsolutno preljepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču – dodao je Preczewski.

U narednim danima očekuje se dalje povećanje letačkih aktivnosti, kao i intenziteta pokreta pripadnika OS BiH i SAD. Novinari će moći snimiti kadrove s kulminacije vježbe u subotu 22. svibnja ove godine na poligonu Manjača, za što će se trebati posebno akreditirati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...