Dr. Bandar M. H. Hajjar otvara Sarajevo Business Forum 2018

- Advertisement -

Duh otvorenosti i poslovanje mogu biti inicijatori promjena u regionu

Predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IsDB), njegova ekselencija dr. Bandar M. H. Hajjar, i ove godine učestvovat će na Sarajevo Business Forumu (SBF), potvrdili su iz BBI banke, organizatora vodeće poslovno-investicijske konferencije jugoistočne Evrope, koja će se 25. i 26. aprila, deveti put zaredom održati u Sarajevu. Bit će to njegova druga posjeta glavnom bh. gradu u svojstvu prvog čovjeka najveće finansijske institucije islamskog svijeta, čiji je kapital veći od 150 milijardi američkih dolara. Islamska razvojna banka je većinski dioničar Bosna Bank Internationala i od samih početaka suorganizator je SBF-a, godišnje biznis platforme čiji je jedinstveni cilj ekonomski razvoj regiona.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Kao visoki zvaničnik banke koja posluje u 57 zemalja svijeta, zajedno sa direktorom BBI banke, Amerom Bukvićem, u Parlamentu BiH dr. Hajjar održat će uvodni govor na ceremoniji otvaranja 9. Sarajevo Business Foruma 25. aprila 2018. godine. Od svog osnivanja, prije 43 godine, Islamska razvojna banka (IDB) je podržala zemlje članice sa približno 100 milijardi američkih dolara.

Bosna i Hercegovine nije članica IDB-a, ali prisustvo ove banke u regionu jugoistočne Evrope nije nepoznanica. Albanija, koja uživa status članice, do sada dobila je više od 550 miliona američkih dolara investicija za razvoj 37 projekata, među kojima je i United Bank of Albania, koja, uz pomoć konsultantskih usluga BBI banke za međunarodne investitore, sada nudi beskamatna bankarska rješenja. Ukupno, IsDB grupacija je u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, uložila preko 650 miliona američkih dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznati identiteti žene i trogodišnjeg djeteta, koji su izvučeni iz Miljacke

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje regiona jugoistočne Evrope mogu koristiti ove alate kako bi postali međunarodni koridor za poslovanje. Region može privući više stranih investicija kako bi podstakao svoj vlastiti razvoj, a iz IDB-a su podržali napore države Bosne i Hercegovine da kreira prijateljski zakonodavni okvir i okruženje za direktne strane investicije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...