Dom zdravlja Goražde uveo novi vid serološkog testiranja na Covid -19

- Advertisement -

U Domu zdravlja ”dr. Isak Samokovlija” u Goraždu od jučer se može raditi nova vrsta serološkog testiranja.

Direktor ove ustanove dr. Edin Čengić pojašnjava da je riječ o SARS CoV-2 S – RBD IGG (CLIA) serološkom testiranju kojim se kvantitativno mjeri nivo antitijela protiv koronavirusa kod pacijenata koji su bili izloženi virusu ili su cijepljeni, što je ključno za uspostavljanje potencijalne imunosti i djelotvornosti cjepiva.

– Ovo je vid serološkog testiranja na koronavirus, tačnije njegova IGG antitijela i protein koji se nalazi u šiljku tog virusa. Ta antijela se stvaraju nakon što osoba preboli koronavirus tako da je to jedna dodatna i nova serološka pretraga koju vršimo uz onu raniju koju smo počeli od juna – kazao je dr. Čengić.

Naglašava da je i ovaj način serološkog testiranja veoma značajan jer pokazuje nivo stvorenih antitijela.

– Ova pretraga ukazuje da ste bili u kontaktu s virusom odnosno da ste ga prebolovali a prisustvo antitijela može biti samo kod osobe koja je imala infekciju ili se nalazi u završnoj fazi. Za razliku od klasičnih seroloških testiranja, pošto se antitijela dugo zadržavaju u krvi, ovo pokazuje i može se predvidjeti otprilike da li će taj imunitet biti duži ili kraći – pojasnio je on.

PROČITAJTE JOŠ:  Snažniji zemljotres ponovo pogodio BiH i Crnu Goru

Naveo je da su dosadašnja istraživanja i iskustva naučnika po tom pitanju dala određene rezulate.

– Na osnovu toga, u svijetu već imamo neke rezultate jer naučnici predviđaju da je taj imunitet možda i duži, nego onaj koji će se steći vakcinisanjem. Ovaj vid testiranja važan je i zbog same vakcine koju svi očekujemo jer zbog ograničenih količina prioritet u okviru rizičnih grupa, prije svih zdravstvenih radnika i drugih građana, bit će da ih prvo primaju oni koji nisu probolovali koronavirus – naglasio je dr. Čengić.

Napomenuo je da se zahvaljujući i ranijim serološkim testiranjima pokazalo da je veliki broj osoba prebolovao Covid -19 a da nije imao simptome.

– I zbog toga je važno da se i ti asimptomatski slučajevi identifikuju, kako bi se prilikom vakcinacije prednost dala ljudima koji nisu prebolovali koronu i nemaju antitijela, dakle svoj prirodno stečeni imunitet koji bi ih zaštitio, kako bi im se dala prednost. Za ovaj vid serološkog testiranja nije potrebna uputnica ljekara a testiranja u Domu zdravlja Goražde vrše se svakodnevno od 8 do 18 sati uključujući i vikend. Cijena testa je 20 KM – istakao je on.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac izgorio u požaru kod Busovače

Dodao je da je i u protekom periodu ova ustanova imala pune ruke posla sa serološkim testiranjem.

– Velika zainteresovanost građana za serološko testiranje vlada i danas a najveća je bila u periodu ljetnih mjeseci i rane jeseni prošle godine, kada su dolazile osobe svih uzrasta i iz cijele države iz razloga što su željeli znati da li su imali Covid-19 ili im je bilo potrebno zbog prelaska granice. To će vjerovatno biti slučaj i u budućnosti jer sa cijenom testa nije nam cilj da stičemo neku zaradu na tome već čisto da samo pokrijemo troškove – kazao je direktor goraždanskog Doma zdravlja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...