Dizdar: Ako se obustavi promet od Bune do Tasovčića, Počitelj postaje otok na koji se ne može doći

- Advertisement -

Na gradilištu počiteljskog mosta nekolicina mještana Počitelja u ponedjeljak je održala prosvjed zbog najavljene obustave prometa na magistralnoj cesti M-17, od Mostara prema Čapljini, koja je trebala početi danas i trajati sve do 16. kolovoza.

Dio mještana Počitelja trenutno je na sastanku u Autocestama Federacije BiH.

Naime, problem mještanima predstavlja građenje pristupnih cesta iz Ševaš njive (spoj M17 i Čapljine na budućoj autocesti) tijekom turističke sezone te će promet biti višestruko dnevno obustavljen i preusmjeren.

– Već jutros općenito je došlo manje turista, svi turistički vodiči i agencije obaviješteni su da neće moći doći u Počitelj, a realno, te alternative i obilaznice koje su predložene izvodi su samo za lokalno stanovništvo, tako da smo doslovno izolirani. Ako je u pitanju zatvaranje prometa od Bune do Tasovčića, Počitelj je otok na koji se ne može doći ni jednim putem – kazala je predsjednica Turističkog društva “Počitelj” Jadranka Dizdar.

Dodaje kako mještane u vezi ovoga nitko ništa nije pitao, te da su o svemu saznali iz medija.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

– Zatvaranje prometa bila bi najgora opcija koja postoji. Turističke agencije iz Mostara, Sarajeva i slično, u svojoj ponudi imaju obilazak Kravice, Počitelja i drugih lokacija. Do Kravice mogu doći preko Čitluke, ali u Počitelj ne mogu doći nikako i morat će promijeniti svoje aranžmane- kazala je Dizdar.

Dodaje kako je velik dio ljudi u Počitelju egzistencijalno vezan za turizam.

– Opet navodim, jedva smo dočekali da napokon malo odahnemo od pandemije, sezona nam je krenula odlično, može se reći onako kako je bilo i prije, a sada smo došli u situaciju da se potpuno zaustavi sav turizam u Počitelju. Apsolutno nitko od nas ne može vjerovati da je najavljeno tako drastično zatvaranje. Za nas je to neizvedivo i ogroman gubitak. Je li ovaj put toliko hitan, moramo li mi ispaštati zbog njihovih grešaka i zato što radovi nisu uspjeli biti završeni u nekim zadanim terminima, je li ovo možda za izbore, pa da to netko dođe otvoriti u rujnu ili listopadu, zašto mi moramo uvijek biti neka kolateralna šteta nekakvih političkih prepucavanja – ističe Dizdar.

PROČITAJTE JOŠ:  Oni su mučili djeda Stanimira u zatvoru: Osuđeni zbog saobraćajnih prekršaja i karte za prevoz pa do smrti zlostavljali žrtvu

Dodaje kako ova cesta danas ipak nije zatvorena, iako je tako bilo predviđeno.

– Naše okupljanje je simbolično, kao druge strane imamo i obećanje da će se naći drugi termin za izvođenje radova, odnosno da se danas razmatra opcija da se to uopće radi. Ako se ovo sve realizira onako kako je predviđeno, ići ćemo svjedočiti, sve ćemo to obavljati propisno, ali jednostavno ćemo stati tamo gdje se izvode radovi pa neka to kamenje pada. Također, ako ne nađu drugo rješenje, ići ćemo i preko političkih organizacija. Uglavnom, pokušat ćemo razgovorom, to je prva opcija, a ako ne možemo ništa postići razgovorom, bit ćemo prisiljeni ići drugim načinima jer egzistencijalno smo na nuli – naglasio je Dizdar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...