Covid-19 prijeti da preraste u nacionalnu krizu u Kini

- Advertisement -

Širom Kine gradovi zatvaraju svoje stanovnike, opskrbni lanci pucaju, a dužnosnici se bore kako bi osigurali promet osnovnih dobara budući da najveća ikada zabilježena epidemija Covid-19 prijeti da preraste u nacionalnu krizu.

Najmanje 44 kineska grada su pod potpunim ili djelomičnim lockdownom dok vlasti ustraju u pokušaju suzbijanja širenja visoko prenosive varijante omikron, prema izvješću investicijske banke Nomura i vlastitom izvješću CNN-a od četvrtka.

U Šangaju, epicentru najnovije epidemije u zemlji, scene koje su nekada bile nezamislive za hipermodernu finansijsku prijestolnicu postale su dio svakodnevne borbe za 25 miliona ljudi. Tamo sustanovnici kojima je sedmicama zabranjeno napuštati svoje stanove ili stambene blokove očajnički traže hranu i slobodu – neki videi na društvenim mrežama pokazuju kako su nervozni na svojim prozorima ili se sukobljavaju s radnicima odjevenim u zaštitna odjela.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

Čak i nakon što je u ponedjeljak objavljen okvirni plan za djelomično popuštanje mjera, čini se da se ne nazire kraj, piše CNN.

Trenutna situacija mogla bi označiti najznačajniji izazov za zemlju kao i za kineskog čelnika Xi Jinpinga od početnog izbijanja Covid-19 u Wuhanu prije više od dvije godine. A za Xija to dolazi u posebno osjetljivom trenutku, mjesecima prije njegovog očekivanog iskoraka u gotovo nezabilježeni treći mandat na vlasti na stranačkom kongresu koji se održava ove jeseni.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na Dunavu: Kruzer pun putnika udario u betonski zid

Ulozi su visoki za čelnika, najmoćnijeg u posljednjih nekoliko desetljeća Kine, budući da je čvrsto postavio cilj ‘nultog Covida’ koji nameće ove nepopustljive mjere kontrole i nastavlja tjerati zemlju da ide tim putem.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...