China Base Camp 4.600 m: Međunarodna ekspedicija stigla

0
China Base Camp 4.600 m: Međunarodna ekspedicija stigla, Life.ba

China Base Camp 4.600 m: Međunarodna ekspedicija stigla, Life.baMeđunarodna ekspedicija, koju čini 15 planinara iz bivše Jugoslavije među njima i tri planinara iz BiH, u četvrtak je stigla u China Base Camp (kineski bazni kamp) na 4.600 metara nadmorske visine u svom pohodu na Cho-Oyu (8.201m) na Himalajima.

Iz ovog kampa će nadalje vršiti aklimatizaciju nakon čega će krenuti na sami vrh Cho-Oyu, koji je šesti vrh na svijetu po visini i jedan od najčešće penjanih vrhova na Himalajima. Ekspediciju je do sada pratilo loše vrijeme, ali kako je kazao vođa ekspedicije Dragan Jaćimović, uskoro se nadaju boljem vremenu.

“U srijedu uvečer  prvi put smo vidjeli zvijezde na nebu i to nas je jako obradovalo. Međutim, sada je opet oblačno”, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Oglasila se i Rajkovićeva supruga nakon glasina o seks-skandalu: Glupi šire, idioti vjeruju!

Članovi ekspedicije, kako kaže Jaćimović, obradovali su se  prvoj noći pod šatorima i hrani koju za njih priprema kuhar Rac-Kumar jedan iz tima Sherpasa (nosači i vodiči koji biraju najsigurnije puteve za uspon, ali i brinu se o hrani).

Iznad kampa ekspedicije je kineska vojna baza i tamo im nije dozvoljeno kretanje, a upravo su tamo najzgodnija brda za aklimatizaciju tako da će morati na drugu stranu.

“Do sada niko od članova ekspedicije nije imao zdravstvenih problema što je super”, kaže Jaćimović.

U ovom kampu ekipa ostaje tri ili četiri noći da bi se dobro pripremili za odlazak u ABC (Advanced base camp) na 5.500 metara nadmorske visine. Nikola Peurača, jedan od članova ekspedicije, kazao je da je Tibet upravo onakav kakvog ga je zamišljao te da je ovaj uspon ispunjenje njegovih snova.

PROČITAJTE JOŠ:  Sudar kamiona i automobila na magistralnom putu: Više osoba povrijeđeno

Dragan Gogić, također dio tima, inače novinar i snimatelj, kazao je da je ovo za njega putovanje života, u profesionalnom, ali i duhovnom smislu.

“Uspon će mi pomoći da spoznam samoga sebe i kolike su mi granice, dokle mogu da tragam kamerom. Vjerovatno će kadar s vrha biti fantastičan, ali prije svega sretan sam što sve ovo mogu doživjeti i prenijeti drugima”, dodao je.

Ekspedicija bi se trebala završiti 5. oktobra.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)