Bolji trik za čišćenje kupatila niste čuli: Jedna namirnica skida sve sa WC šolje, čisti odvode i uporni kamenac

- Advertisement -

Vidite naslage kamenca u WC šolji čak i nakon mnogo ribanja? Evo gdje griješite.

Uklanjanje mrlja iz toaleta je posebno teško ako to ne radite redovno jer se prljavština i kamenac gomilaju, a nerijetko se nalaze na teško dostupnim mjestima ili ih tzv. tvrda voda iznova i iznova stvara.

Zbog toga je izuzetno važno čistiti WC šolju redovno, ali i pravilno, odnosno najboljim mogućim sredstvom.

Generalni direktor britanske kompanije za čišćenje Poppies Chris Wooton rekao je da postoji “zlatno pravilo” za čišćenje WC šolje.

– Zlatno pravilo je korišćenje nealkalnih proizvoda. Većina fleka na WC šolji se pojavi u područjima koja imaju kontakt s tvrdom vodom, pa je važno znati da izbjeljivač ne deluje i da mora da se koristi proizvod s kiselinom, poput sredstva za uklanjanje kamenca, objasnio je Wootton.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubijena najmlađa gradonačelnica, na nju pucano iz automobila

Kako kaže, izbjeljivač ne uklanja kamenac, već mu samo mijenja boju, odnosno on se stapa sa bojom šolje. Tvrda voda, inače, ima viši nivo kalcijuma i magnezijuma, što dovodi do stvaranja naslaga kamenca, dok meka sadrži male količine ovih minerala, ali ima visok nivo natrijuma. Tvrdu vodu ćete prepoznati po tome što, kada operete ruke njom, imate osjećaj da vam je na dlanovima „ljepljivi film“ i imate potrebu da ih još isperete.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh košarkaš Jusuf Nurkić: Postim od 16. godine, post me čini sretnim

Da biste bili sigurni da je kamenac zauvijek nestao Wootton preporučuje korištenje običnog bijelog sirćeta kako bi se napravilo domaće i prirodno sredstvo za čišćenje koje je veoma efikasno.

– Sipajte u šolju i oko nje pola šolje sode bikarbone i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. Zatim preko toga sipajte sirće. Kiselina će se „aktivirati“ i počet će da pjeni, što može da “razbije” i najupornije naslage kamenca. Desetak minuta kasnije, oribajte dobro grubom stranom spužve, savjetuje Wottoon, te dodaje da je neophodno pustiti vodu nekoliko puta kako bi se dobro ispralo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...