Bivši vojnik ili najseksi parlamentarka: Ko će zamijeniti Borisa Johnsona?

- Advertisement -

Premijer Velike Britanije Boris Johnson podnio je ostavku na ovu poziciju, ali i na poziciju lidera Konzervativne partije. Međutim, Johnson će ostati na pozicijama dok se ne provedu stranački izbori i kongres konzervativaca ne izabere novog šefa stranke, a samim tim i potencijalnog kandidata za poziciju premijera.

BBC je napravio listu od 12 mogućih nasljednika.

Interesantno je da najviše šansi ima sekretar za odbranu u trenutnoj Vladi Velike Britanije, Ben Wallace. On je svoju popularnost stekao snažnim zalaganjem za pomoć Ukrajini nakon što je Rusija izvršila agresiju na ovu zemlju. U svojoj karijeri Wallace je uglavnom bio vezan za vojsku. Do 2005. godine služio je u britanskim bazama u Njemačkoj, Kipru, Belizu i Sjevernoj Irskoj. U politiku je ušao 2005. godine kao parlamentarac, a od 2017. godine je jedan od najbližih saradnika Borisa Johnsoona.

PROČITAJTE JOŠ:  Drugi dan potrage za malenom Dankom: Helikopter i dronovi na terenu

Kao drugi favorit ističe se državna sekretarka za trgovinu Penny Mordaunt. Kao prva državna sekretarka za odbranu ispisala je historiju Velike Britanije. Ranije je bila bliska saradnika Davida Camerona i Williama Haguea, koji su stranku i državu vodili u mandatima prije Johnsona. Tačno prije 10 godina engleski tabloidi su izabrali Mordaunt za najseksi parlamentarku Velike Britanije.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća: Sarajlija poginuo kod Vlasenice

Listu ostalih kandidata predvodi bivši ministar finansija Rishi Sunak. Prije nekoliko godina Sunak je važio za sigurnog nasljednika Borisa Johnsona na poziciji šefa stranke, ali je cijeli posao potvarila njegova supruga koja je zapala u porezne probleme zbog čega je finansijski kažnjena. Njen suprug je doživio pad političkog ugleda, pa mu nije pomoglo ni što je uspješno proveo privredu Velike Britanije kroz izazove korona virusa.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss važi za ozbiljnu kandidatkinju, ali kladionice i javnost za sada je smatraju izborom broj četiri.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...