Bivši saradnik CIA-e Edward Snowden: Ne želim živjeti u svijetu kojem se sve snima

- Advertisement -

Britanski list Guardian objavio je vijest u kojoj je otkriven identitet muškarca, 29-godišnjeg Edwarda Snowdena, koji je otkrio da obavještajne službe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koriste podatke sa mailova, telefona i društvenih mreža. Edward Snowden je bivši saradnik CIA-e, a trenutno radi u firmi Booz Allen Hamilton. On je kazao kako ne želi da krije svoj identitet, jer smatra da ne radi ništa pogrešno.

“Ne bojim se onoga što budućnost donosi. Ne želim živjeti u ovakvom svijetu gdje se snima sve što ja kažem ili radim”, izjavio je Snowden. Firma Boos Allen Hamilton je potvrdila da Snowden radi za njih manje od tri mjeseca.

“Ako je ovo istina, onda se radi o kršenju poslovne etike i vrijednosti firme”, navodi se u saopćenju ove kompanije. Britanski list Guardian je prošle sedmice objavio da se snimaju telefonski razgovori i da se prate aktivnosti na internetu na desetine miliona Amerikanaca. Prema toj vijesti, tajnim sudskim nalogom, telekomunikacijska firma Verizon morala je dostaviti sve zapise o telefonskim razgovorima korisnika unutar i van zemlje, te elektronske podatke korisnika.

Predsjednik Nacionalne obavještajne službe u SAD-u James Clapper, nakon ove vijesti, branio je ove aktivnosti obavještajnih službi i kazao je kako je ovo otkriće “uzrokovalo štetu koja se ne može popraviti”. Guardian i Washington Post su prenijeli da su se američke obavještajne službe služile programom “Prizma” odnosno “Prism”, te da su koristili bazu podataka devet internetskih velikana među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...