Bivši saradnik CIA-e Edward Snowden: Ne želim živjeti u svijetu kojem se sve snima

0
Bivši saradnik CIA-e Edward Snowden: Ne želim živjeti u svijetu kojem se sve snima, Life.ba

Britanski list Guardian objavio je vijest u kojoj je otkriven identitet muškarca, 29-godišnjeg Edwarda Snowdena, koji je otkrio da obavještajne službe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koriste podatke sa mailova, telefona i društvenih mreža. Edward Snowden je bivši saradnik CIA-e, a trenutno radi u firmi Booz Allen Hamilton. On je kazao kako ne želi da krije svoj identitet, jer smatra da ne radi ništa pogrešno.

“Ne bojim se onoga što budućnost donosi. Ne želim živjeti u ovakvom svijetu gdje se snima sve što ja kažem ili radim”, izjavio je Snowden. Firma Boos Allen Hamilton je potvrdila da Snowden radi za njih manje od tri mjeseca.

“Ako je ovo istina, onda se radi o kršenju poslovne etike i vrijednosti firme”, navodi se u saopćenju ove kompanije. Britanski list Guardian je prošle sedmice objavio da se snimaju telefonski razgovori i da se prate aktivnosti na internetu na desetine miliona Amerikanaca. Prema toj vijesti, tajnim sudskim nalogom, telekomunikacijska firma Verizon morala je dostaviti sve zapise o telefonskim razgovorima korisnika unutar i van zemlje, te elektronske podatke korisnika.

LIFE:  Prvo oglašavanje Lane Pudar nakon što joj je uručen diplomatski pasoš: Potrudit ću se da opravdam ukazano povjerenje

Predsjednik Nacionalne obavještajne službe u SAD-u James Clapper, nakon ove vijesti, branio je ove aktivnosti obavještajnih službi i kazao je kako je ovo otkriće “uzrokovalo štetu koja se ne može popraviti”. Guardian i Washington Post su prenijeli da su se američke obavještajne službe služile programom “Prizma” odnosno “Prism”, te da su koristili bazu podataka devet internetskih velikana među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple.

Anadolija


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.