BiH u baražu za Euro protiv Srbije na Bilinom polju?

- Advertisement -

Fudbalska reprezentacija BiH osigurala je plasman u baraž za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj, a večeras je postalo jasno i koje su ostale zemlje učesnice ovog baraža.

Ranije je svoju grupu osvojio Izrael, a večeras su prvo mjesto u svojima osigurale Srbija, koja je u gostima savladala Norvešku sa 2:0, te Škotska, koja je remijem od 0:0 sa Ukrajinom zadržala poziciju ispred Ukrajine.

Već je poznato da će se baraž igrati kao i u kvalifikacijama za EURO 2020. Najbolja od ove četiri ekipe po osvojenom broju bodova igrat će prvu utakmicu kući protiv četvrtoplasirane, a druga najbolja bit će domaćin trećeplasiranoj, dok će se žrijebanjem odrediti ko će biti domaćin finalne utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužna vijest: Alisa Kustura izgubila životnu bitku sa teškom bolešću

S obzirom na to da je Rusija bila dio B Lige nacija i nalazila se u grupi sa Izraelom, kod pravljenja rang liste najboljih selekcija reprezentacijama BiH, Srbije i Škotske brisali su se rezultati ostvareni protiv posljednjeplasiranih timova u grupi.

Srbija je dva puta pobijedila Švedsku, Škotska je dva puta pobijedila Armeniju, te su ove dvije selekcije “izgubile” po šest bodova i sa 13 su spale na po sedam bodova. Izrael je osvojio osam bodova u svoje četiri utakmice sa Albanijom i Islandom, a Bosna i Hercegovina je osvojila 11 bodova, ali joj se brišu pobjeda i poraz od Rumunije, pa tako naš tim na konačnoj rang listi ima dvije pobjede i dva remija, baš kao i Izrael.

PROČITAJTE JOŠ:  Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Izraelci imaju gol razliku od 8:6, što ih čini najboljom selekcijom B Lige, dok naša reprezentacija ima gol razliku 6:4, te je drugoplasirana. Srbija ima gol razliku 8:4, a Škotska gol razliku 5:4.

To znači da bi Bosna i Hercegovina mogla biti domaćin Srbiji u polufinalu baraža. Ipak, ne treba ovakav scenario postavljati kao sasvim realan, jer da bi se on ostvario, potrebno je da ni Izrael, ni Bosna i Hercegovina ni Srbija ne osiguraju plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije te da sa istih pozicija koje su im sada zagarantovane uđu u baraž. To djeluje prilično nerealno, prenosi Sport1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Nevladina organizacija "Srce za djecu oboljelu od raka" objavila...

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

Prošlo je 28 godina od reintegracije sarajevskog naselja Grbavica....

U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Pošiljka od 260 kilograma kokaina zaplijenjena je u Luci...

Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Gradska inspekcija za hranu izvršila je vanrednu kontrolu prometa...

Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kod Karađorđevog parka u...