BiH: Svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba” otvoren 26. Sarajevo Film Festival

- Advertisement -

Svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba”, bosanskohercegovačkog scenariste i režisera Pjera Žalice, večeras je u Sarajevu otvoren 26. Sarajevo Film Festival, koji će trajati do 21. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo, BiH – 14. august 2020:Dio članova filmske ekipe, uoči projekcije, simbolično se fotografisao na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta BiH. ( SFF – Anadolu Agency )

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta s ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja SFF-a, koji se održava online, pozdravio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

“Tradicionalno, Sarajevo Film Festival otvaraju mladi i perspektivni bosanskohercegovački glumci i glumice. Ove godine mi je velika čast predstaviti sarajevsku glumicu koja je igrala glavnu ulogu u novom hrvatskom filmu ‘Glas’ Ognjena Sviličića. Taj film je u našem programu”, kazao je Purivatra, predstavivši potom glumicu Belmu Salkunić.

Podsjetio je da će se ovogodišnji Sarajevo Film Festival održati pod dosta drugačijim okolnostima zbog pandemije.

“Pred nama je neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije koronavirusa i njenih efekata koji su utjecali na naše živote na način nezamisliv početkom ove godine. Još jednom se pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija kada je riječ o njezinoj proizvodnji, ali i najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrijednosti. To ne vrijedi samo lokalno. Upravo u trenucima kada se presijecaju veze i podižu barijere između ljudi i zemalja, kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica u globalnim okvirima. Nema ipak sumnje da će neki pozitivni efekti ovogodišnjeg SFF-a ostati sa nama i nakon krize kao dobra praksa koju treba usvojiti. Dakle i ove godine imamo razloga za slavlje”, rekao je Purivatra.

Gledaocima se obratio i Pjer Žalica, reditelj filma “Koncentriši se, baba” kojim je otvoreno ovogodišnje izdanje SFF-a.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što naš film otvara ovogodišnji festival. Ono što je specifično u mom životu jeste to što je ovo treći put da sa svojim filmom otvaram SFF. Uvijek je to bilo u ovom fantastičnom kinu i svaki put je bilo drugačije. Znao sam da će i ovaj put biti drugačije, ali nisam mogao ni sanjati da će biti baš ovako. Imamo privilegiju i sreću da je tehnologija napredovala do te mjere da ipak možemo zajednički na ovaj način da gledamo film. Nadam se da ćete i vi bar dijelom uživati u gledanju filma, onoliko koliko smo mi uživali dok smo ga pravili. Hvala vam, uživajte u filmu i festivalu”, rekao je Žalica.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti se održava u online formatu. Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledateljima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori s autorima.

“Koncentriši se, baba” je Žalicin treći igrani film, nakon vrlo uspješnih filmskih ostvarenja “Gori Vatra” (2003) i “Kod Amidže Idriza” (2004).
Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno. U Sarajevu počinje rat.

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, 6 međunarodnu, 2 evropsku, 11 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Danski glumac Mads Mikkelsen dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala. Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Tokom festivala Mikkelsen će održati Masterclass.

Reditelj i scenarist Michel Hazanavicius je predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 26. po redu Sarajevo Film Festivala.
Pored njega, u žiriju su Carlo Chatrian, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, glumica Jadranka Đokić, reditelj Srdan Golubović te Andrea Stavenhagen, rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. augusta u Narodnom pozorištu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...