BiH: Privremena obustava izvoza kruške iz entiteta RS u Rusku Federaciju

- Advertisement -

Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) na svom internet sajtu objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške s teritorije bh. entiteta Republika Srpska u Rusku Federaciju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode, povodom ove, još uvijek nezvanične informacije, danas je u prostorijama Ministarstva održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića sa saradnicima, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića sa saradnicima i glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Dragana Mataruge.

“Sastanku su trebali prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su zbog novonastalih okolnosti i nedostatka zvanične informacije i potvrde o privremenoj obustavi izvoza kruške, otkazali svoje prisustvo”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Podsjećaju da je fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije u novembru 2020. godine u RS vratila tri pošiljke kruške, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u istima utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma “Monilinia fructicola (Winter) Honey”.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u porodici: Prijetio bivšoj ženi da će ubiti nju i djecu

“Inspektorat RS je preduzeo niz aktivnosti u cilju obezbjeđenja potpunog inspekcijskog nadzora nad vraćenim pošiljkama. Dolaskom istih na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premještanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki u prisustvu eksperata iz ove oblasti i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu Izvještaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo ‘Monilinia fructicola (Winter) Honey'”, navodi se u saopštenju.

Zbog povrata navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju, koji pored redovnog fitosanitarnog pregleda podrazumijeva i obavezno uzorkovanje plodova kruške u cilju utvrđivanja prisustva “Monilinia fructicola (Winter) Honey” iz otvorenih komora iz kojih se pripremaju pošiljke za izvoz u Rusku Federaciju, kao obavezna mjera prije izdavanja fitosanitarnog sertifikata.

RS je u sezoni roda za 2020. godinu u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki kruške i izuzev tri sporne pošiljke nije bilo slučajeva vraćanja. Nakon vraćanja navedenih pošiljki u mjesecu novembru, iz RS-a u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki kruške. Takođe, u sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća (jabuka, kruška, breskva, šljiva), gdje nijedna pošiljka nije vraćena.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

“RS u potpunosti razumije i podržava mjere fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije kojima se štiti domaća poljoprivredna proizvodnja i domaće tržište. Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i da dostavimo sve podatke kojima raspolažemo kako bi se novonastala situacija analizirala i prevazišla u što kraćem roku. Nadležne institucije spremne su preduzeti sve potrebne mjere u cilju maksimalne predostrožnosti, kako bismo odgovorili svim zahtjevima i omogućili našim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju, zaključeno je na današnjem sastanku”, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...