BiH ‘okovali’ minusi: Šta nas očekuje do nedjelje?

- Advertisement -

Meteoalarm, zbog očekivanih niskih temperatura, upaljen je danas za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Kako upozoravaju meteorolozi: “Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni očekuju se niske temperature zraka. Ovo će voditi zdravstvenim rizicima među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa”, piše RadioSarajevo.

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u planinskim područjima, a u Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -19 stepeni, Drvar -12, Ivan Sedlo i Livno -10, Bugojno i Široki Brijeg -8, Sarajevo -7, Bihać -5, Sanski Most i Tuzla -4, Gradačac i Zenica -3, Stolac -2, Mostar -1, Neum 0 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajvu iznosio 960 milibara, za 16 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

Bioprognoza: Hladno vrijeme, izraženije u prijepodnevnim satima, uz preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, te po mogućnosti reducirati aktivnosti, naročito hronični bolesnici, trudnice, starije osobe i djeca. U drugom dijelu dana, sa blagim porastom temperatura, opšta slika neznatno će se popraviti u cijeloj zemlji. U Hercegovini također hladno, pri tome sunčanije i uz nešto više temperature, poželjno je biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

Danas u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0, na jugu do 6 stepeni. U Sarajevu oblačno sa slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka oko -4 stepena.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Beogradu: Pronađeno tijelo muškarca u blizini trafostanice

Četvrtak: U Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima razvedravanje. U Hercegovini i jugozapadu Bosne sunčano. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između -12 i -6, na jugu do 1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1, na jugu do 7 stepeni.

Petak: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5, na jugu zemlje do 1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni.

Subota: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. U drugom dijelu dana povećanje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3, na jugu zemlje do 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje do 8 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...