BiH: Na Trgu Krajine u Banjaluci “Pravda za Davida” postavila obilježje u obliku srca

- Advertisement -

Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” danas je na Trgu Krajine u Banjaluci postavila obilježje u obliku srca i na taj način obilježila tri godine od dana kada je počela potraga za tada nestalim Davidom Dragičevićem, javlja Anadolu Agency (AA).

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, u Bosni i Hercegovini, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

Danas je prvi put od tog dana da su članovi grupe zapalili svijeće, postavili cvijeće, pjevali Davidovu pjesmu i uzvikivali “Pravda za Davida, Pravda za Dženana, Pravda za svu našu djecu”. Odjeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluke dalo dozvolu za postavljanje obilježja.

“Slučaj nije riješen, prošle su tri godine. Do istine i pravde nismo došli. Ono što je dobro jeste što smo današnjim dolaskom na Trg krajine izvojevali pobjedu, jer u prošle dvije godine nismo uopšte smjeli da stanemo na trg, ni kao pojedinci”, rekao je Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida” i dodao da se to ne bi desilo da nije bilo upornosti i istrajnosti građana.

PROČITAJTE JOŠ:  Danas je Međunarodni dan žena: Budite voljene i sretne svaki dan

Rekao je da će obilježje na trgu biti do 7. aprila odnosno godišnjice sahrane Davida Dragičevića.

Najavili su proteste pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine ukoliko u dogledno vrijeme ne bude odluke po apelaciji advokata Ifeta Fergeta podnesenoj prije više od dvije godine zbog nesprovođenja adekvatne istrage u predmetu ubistva Davida Dragičevića, odnosno zbog povrede prava na život.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...