BiH bogatija za šest novih kilometara autoputa: Dionica je značajna za sve

- Advertisement -

Bosna i Hercegovina dobila je novih šest kilometara autoputa na Koridoru 5c.

Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

“Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će sa ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz odnosno kad se spoji dole sa granicom Federacije odnosno Medakovom. Drugi značaj je za RS. I treća stvar mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav 5c”, rekao je Slobodan Stanarević, direktor JP “Autoputevi RS”.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga za tijelom male Danke Ilić i dalje traje

Osim što će poboljšati kvalitet života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja već se javljaju investitori iz cijele Evrope koji su zainteresovani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

“Izgradnjom u potpunosti Koridora 5c onda ćemo imati tu mrežu autoputeva koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih”, rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveća raskrsnica autuputeva.

PROČITAJTE JOŠ:  Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

Najveći dio do sada završenog Koridora 5c izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Evropske Unije odnosno evropskih finansijskih institucija.

“Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 miliona eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor 5c”, rekla je Sabina Dizdarević, Direkcija za europske integracije.

Javna preduzeća Autoceste FBiH i Autoputevi RS intenzivirala su saradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autoputa na panevropskom Koridoru 5c prioritet, piše BHRT.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...