Berlinale: Zlatnog medvjeda dobio iranski redatelj Panahi za film Taksi

0

Prestižna filmska nagrada “Zlatni medvjed“ na 65. berlinskom filmskom festivalu „Berlinaleu“ dodijeljena je iranskom redatelju Jafaru Panahiju za film “Taksi”, javlja Anadolu Agency (AA).

Žiri na čelu sa Darrenom Aranofskim „Zlatnog medvjeda“ dodijelio je Panahiju za film „Taksi“, no iranski redatelj nije bio prisutan u Berlinu zbog zabrane napuštanja Irana. U njegovo ime nagradu je primio rođak koji je, prilikom preuzimanja nagrade, rekao da neće ništa moći reći”, nakon čega je i zaplakao.

Veliku nagradu žirija uzeo je film “El Club” redatelja Pabla Larraina. U kategoriji najboljeg redatelja nagradu „Srebreni  medvjed“ podijelili su Rumun Radu Jude sa filmom “Aferim” i Poljakinja Malgorzata Szumowska filmom “Body”. Nagrada za najboljeg glumca dobio je Tom Courtenay za ulogu u filmu “45 Years”, nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Charlotte Rampling za ulogu u istom filmu.

„Srebrenog medvjeda“ u kategoriji najbolji scenarij dobio je Čileanac Patricio Guzman za film “El Boton de Nacar”, dok je južnokorejski redatelj Na Young-kil dobio „Zlatnog medvjeda“ u kategoriji kratkometražnog filma u dijelu programa koji se zove “Berlinale Shorts”.

Među kratkometražnim filmovima u kategoriji nagrade žirija „Srebrenog medvjeda“ dobila je Amerikanka Joanna Arnow za film “Bad at Dancing”.

Na ovogodišnjem Berlinale film festivalu prikazan je 441 film iz 72 zemlje. Za nagradu „Zlatnog i Srebrenog medvjeda“ natjecalo se 19 filmova.

Nagrađeni na 65. Berlinaleu

Najbolji film (Zlatni medvjed) – Jafar Panahi/”Taksi”

Velika nagrada žirija – Pablo Larrain/”El Club”

Najbolji redatelj – Radu Jude/”Aferim!” te Malgorzata Szumowska/”Body”

Najbolja ženska uloga – Charlotte Rampling/”45 Years”

Najbolja muška uloga – Tom Courtenay/”45 Years”

Najbolji scenario – Patricio Guzman/”El Boton de Nacar”

Nagrada Alfreda Bauera – Jayro Bustamante/”Ixcanul”

Najbolji prvijenac – Gabriel Ripstein/”600 Millas”

Najbolji kratkometražni film  (Zlatni medvjed) – Na Young-kil/”Hosanna”

Nagrada žirija za kratki film – Joanna Arnow/”Bad at Dancing”


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.