Banja Luka Tech Summit povezao inovatore, preduzetnike i kreativce

- Advertisement -

Tehnološka rješenja olakšavaju život, podstiču ekonomski razvoj i oživljavaju privredu

Banja Luka Tech Summit – regionalno okupljanje preduzetnika, inovatora i kreativaca, u Banjaluku je donio globalne, lokalno primjenjive tehnološke trendove i ideje koji imaju za cilj unaprijeđenje života ljudi, ali i cjelokupnog privrednog i preduzetničkog ambijenta.

Događaj koji je u Banjoj Luci ugostio učesnike iz regiona i svijeta  – Slovenije, Hrvatske, Makedonije, cijele Bosne i Hercegovine i Čikaga, je drugi ovakav događaj u Bosni i Hercegovini, a organizovan je na inicijativu i pod pokroviteljstvom organizacije WorldChicago, neprofitne organizacije koja promoviše građansku diplomatiju kroz programe koji povezuju zajednicu Čikaga sa svijetom.

Ideja koja stoji iza organizacije ovih događaja je stvaranje ambijenta za rast i razvoj preduzetništva u regionu Balkana.

,,Želimo dati podstrek preduzetnicima, kreativcima, ljudima sa idejom, da ostvare svoje snove. Edukacija, razmjena i povezivanje glavni su ciljevi svega što radimo, ukljulujući i program razmjene koji organizujemo svake godine. Ja bih ovom prilikom pozvala ljude od 25 do 40 godina, posebno žene, da se prijave za  Fellowship program, da iskoriste priliku za učenje i sticanje iskustva, provodeći mjesec dana u Čikagu, radeći u lokalnim firmama. Mislim da takva iskustva, osim što obogaćuju kako pojedinca i njegovo okruženje, stvaraju i mostove među kompanijama širom svijeta, a uvezivanje, odnosno stvaranje mostova je naša misija i strast’’ izjavila je Peggy Parfenoff, predsjednica organizacije WorldChicago.

Tokom Banja Luka Tech Summita istaknuta je važnost tri teme – razvoja koncepta pametnih gradova, jačanja preduzetničkog duha i mentaliteta i umjetnosti (kao) biznisa.

Tokom predavanja, te posebno tokom panel diskusija u kojima su učestvovali preduzetnici, stručnjaci, kreativci i praktičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine te cijelog regiona, istaknut je značaj tehnološkog napretka kroz edukaciju, povezivanje i razmjenu primijenjenih znanja i primjenjivih iskustava jer je za razvoj pametnih, korisnih i upotrebljivih tehnologija neophodno učešće ljudi. Posebno je naglašan značaj humanog pristupa primjeni i upotrebi tehnologija za razvoj društva i biznisa. 

Učesnici Banja Luka Tech Summita, top menadžeri IT i tehnoloških kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu, predstavnici relevantnih institucija svih nivoa vlasti u BiH, te predstavnici organizacija koje promovišu i sprovode aktivnosti od interesa za lokalne zajednice i fokusiraju se na ekonomski razvoj i socijalnu pravdu, saglasni su da, ne samo Banjaluci, nego i cijeloj Bosni i Hercegovini tehnološki napredak treba biti jedan od primarnih pravaca djelovanja. Tehnologija označava napredak, olakšava život i unaprijeđuje i društvo i privredu.

WorldChicago je tokom drugog dana, uz pomoć i podršku lokalnih organizacija – kompanije Lanaco, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Qlab zajedničkog radnog prostora, za posjetioce iz Čikaga i sve koji su tokom prethodne tri godine bili dio Alumni programa WorldChicaga, pripremio radni program za jače povezivanje i planiranje daljih aktivnosti za jačanje regionalne i globalne saradnje u cilju unaprijeđenja života u lokalnim zajednicama. Tokom oba događaja, upućen je poziv preduzetnicima, onima koji to žele da budu i svima koji žele i mogu da, kroz svoj rad utiču na unaprijeđenje lokalnih zajednica u svim segmentima života, da se prijave na program razmjene putem web stranice http://www.worldchicago.org/, koji je otvoren do kraja aprila.

Organizator Banja Luka Tech Summita – WorldChicago olakšava saradnju ljudima u svim oblastima kako bi se unaprijedila bezbjednost, ekonomski razvoj i socijalna pravda. Domaćin i partner događaja je Područna privredna komora Banja Luka. Partneri Banja Luka Tech Summita su Ministarstvo inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država – Kancelarija za obrazovanje i kulturu (State Department – Bureau Of Educational And Cultural Affairs), AmCham – Američka privredna komora u Bosni i Hercegovini, Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, CERK – Centar za razvoj karijere, LANACO i Qlab otvoreni radni prostor. Medijski partneri su Radio televizija Republike Srpske i Nezavisne novine. PR partner je agencija PRIME Communications.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...