Bach preko pojačala, uz pivo

0
Bach preko pojačala, uz pivo, Life.ba

Bach preko pojačala, uz pivo, Life.baLondonski The Observer prenosi u nedjelju mišljenje jednoga od vodećih britanskih kompozitora da se klasična glazba treba osloboditi starih, uštogljenih konvencija i prihvatiti nove “bogohulne” ideje, poput uvođenja ozvučenja i slobodnog kretanja publike.

Profesor Jonathan Harvey zabrinut je što se mladi sve više otuđuju od klasične glazbe zato što tradicija diktira da se ona mora slušati sjedeći u tišini. Mladi ne vole ovaj način, ali to ne znači kako treba da budu lišeni čari klasične glazbe, smatra Harvey i predlaže da koncerti klasične glazbe budu ozvučeni kao i oni rock glazbe, a da publika može ulaziti i izlaziti po želji.

Većina klasičnih glazbenika, međutim, ne slaže se s tim, smatrajući da bi se time izgubila čitava poenta iskustva i doživljaja slušanja klasične glazbe, a da bi glazbenici, zbog sudjelovanja tehničkog osoblja, izgubili kontrolu nad izvođenjem. Neki umjesto toga predlažu da škole vode djecu na koncerte i tako ih upoznaju s ovom vrstom pristupa glazbi, koja će im onda biti razumljivija i bliža. Mogući primjer za budućnost, smatra Observer, mogao bi biti prvi festival klasične glazbe koji je prošlog mjeseca održan u Dorsetu, gdje su tisuće ljudi došle da na svježem zraku slušaju, igraju, piju uz svoje omiljene izvođače, u atmosferi koja je podsjećala na rock festival.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)