Azijska kuhinja: Insekti, škorpije, zmije i puževi kao delicije

- Advertisement -

Poznato je da je azijska kuhinja prepoznatljiva po restoranima koja nude neobična jela, a veliku pažnju domaćih i stranih turista gastronoma privlače restorani koji nude jela od insekata. Restorani u ulici Wangfujing u Pekingu nude jela od nekoliko vrsta insekata, među kojima se nalaze stonoge, žohari, svilene bube, skakavci, ali i škorpije, zmije i puževi.

Insekti su zastupljeni u mnogim lokalnim specijalitetima, a obično budu posluženi u obliku šiš ćevapa. Upravo ovakva kuhinja doprinosi tome da ulica biva jedna od najznačajnih turističkih destinacija u gradu. U restoranima pojedini insekti bivaju isprženi i tako posluženi, dok se pojedini prodaju živi.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Veliki dio insekata mrda nogama na šiševima zbog čega nema potrebe da prodavci dokazuju da su “proizvodi svježi”. Insekti bivaju isprženi pred gostima i tako posluženi. Cijena jela je uvjetovana vrstom i veličinom insekta. Cijena šiša počinje od pet eura.

Restorani koji nude insekte u jelima nalaze se većinom na sjeverozapadu Kine. Turisti koji u Peking dođu s tih područja tvrde da u restoranima na tom području ima veći izbor insekata i da su jela ukusnija. Mirisi jela šire se ulicom koja je poznata po restoranima takve vrste i time privlače turiste.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Osim insekata, moguće je pronaći i crveno te bijelo meso u različitim sosovima, kao i isprženo pačije meso. Među najprodavanijim jelima u restoranima su neotrovne škorpije. Oni koji jedu škorpije, njen okus upoređuju s okusom masnih naslaga s repa ovce. Dok ih jedni jedu iz čiste radoznalosti, drugi ih konzumiraju jer uživaju u okusu.  (Anadolija)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...