Atomsko sklonište Envera Hodže pretvoreno u historijski muzej FOTO

- Advertisement -

Tirana: Atomsko sklonište Envera Hodže pretvoreno u historijski muzej

Za vrijeme komunističkog režima Envera Hodže u Albaniji od kraja Drugog svjetskog rata do njegove smrti 1985. godine širom zemlje je izgrađeno više od 700.000 bunkera, a najveći od njih i jedino atomsko sklonište se od nedavno koristi kao muzej, piše Anadolu Agency (AA). Muzej historije i umjetnosti “Munk’art” u mjestu Sis-Tufin u blizini albanske prijestolnice Tirane nedavno je otvoren za posjetioce, a ceremoniji otvorenja je prisustvovao i aktuelni premijer zemlje Edi Rama. Riječ je o atomskom skloništu koje je vlast Envera Hodže izgradila u periodu od 1972. do 1978. godine, a koje se nalazi u kompleksu kasarne albanskih oružanih snaga.

Ovo skupo petospratno zdanje ima ukupno 106 prostorija, a izgrađeno je s ciljem zaštite visokopozicioniranih zvaničnika u slučaju nuklearnog napada na Albaniju. Sklonište ima pet ulaza, na kojima su neprobojna vrata. Gjergj Boci godinama radi na očuvanju i uređivanju pomenutog skloništa, a u razgovoru sa novinarom AA je istakao da je taj kompleks izgrađen za potrebe u ratnim uvjetima života.

Ističući da je do 1997. godine ulazak u sklonište bio moguć samo uz odobrenje nadležnog ministra, Boci je kazao da unutar skloništa imaju i prostorije isključivo uređene za boravak bivšeg lidera Envera Hodže. Nataša Konxhi već tri decenije radi u atomskom skloništu koje je otvoreno kao muzej, a za AA je kazala da unutar kompleksa postoji i trgovina u kojoj je radila kada bi u kompleksu boravila vojska. “Iako sam bila povremeni uposlenik, nisam mnogo znala o aktivnostima i dešavanjima u skloništu. Obični ljudi nisu znali za sklonište, kao ni šta se u njemu nalazilo. Sretna sam da je kompleks otvoren za javnost i da sada možemo saznati mnogo o njemu”, kazala je Knoxhi.

Posebne prostorije za Envera Hodžu i premijera Shehua

Prostorije koje su uređene isključivo za boravak Envera Hodže i tadašnjeg premijera Mehmeta Shehua privlače ponajviše pažnje javnosti. Nekada atomsko sklonište komunističkog vrha Albanije, a danas muzej historije i umjetnosti, posjetiocima otkriva brojne nepoznate detalje i ostavštinu vremena u kojem je građen. Brojne fotografije, automobili, potrebne stvari u slučaju nuklearnog napada, stacionar i oružje eksponati su muzeja koji privlače najviše pažnje.

Današnji muzej, koji se u doba vladavine Envera Hodže vodio pod kodnim imenom “0774” posjetiocima također nudi brojne eksponate vojnih uniformi, opreme, dokumenata i geografskih karata. Amfiteatar u skloništu je još jedna prostorija koja plijeni pažnju posjetilaca, a namijenjena je za sastanke vrha zemlje u ratnim uvjetima.

Enver Hodža je rođen 16. oktobra 1908. godine u Gjirokastru. Kao 22-godišnjak odlazi na studij u Francusku, gdje počinje pisati za “Humanite”, glasilo Komunističke partije Francuske. Po povratku u Albaniju 1936. godine nekoliko godina je predavao francuski jezik. Nastavničku karijeru je okončao tri godine kasnije, kada je Italija okupirala Albaniju. U Tirani otvara prodavnicu duhana, koja uskoro prerasta u stjecište komunističke omladine i priprema za otpot prema okupatoru. Osam komunističkih grupa se 08. novembra 1941. godine udružilo u Albansku partiju rada, a Hodža je dvije godine kasnije izabran za generalnog sekretara partije. Godinu kasnije je postavljen i na čelo države, kojom je vladao 41 godinu do aprila 1985. godine kada je i preminuo.

Tokom vladavine je bio veliki simpatizer lika i dkjela lidera SSSR-a Staljina. Albanija je 1967. godine i zvanično postala jedina ateistička zemlja u svijetu. Provodio je industrijalizaciju zemlje, a veleposjednicima je oduzimao zemlju i provodio naturalizaciju iste. U eri vladavine Envera Hodže Albanija je postala poprište najradikalnijeg komunističkog režima, koju je on svojom politikom izolirao od odnosa s ostatkom svijeta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

Ponekad ti Milostivi zatvori neka vrata jer je vrijeme...

Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni...

Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Tražio je naljepši buket cvijeća za svoju hanumu i...

Posjetili smo sarajevsku autopijacu: Nema šta nema

Ekipa Life.ba danas je posjetila sarajevsku autopijacu na Stupu. Već...

Robot će izvući sa dna mora legendarni brod vrijedan milijarde dolara

Kolumbijska vlada objavila je planove za ekspediciju za vađenje...