Angelina Jolie zamolila da se ne spekulira o filmu

- Advertisement -

Dolazak ambasadorice dobre volje UNHCR-a i svjetski poznate glumice Angeline Jolie u BiH imao je više ciljeva, a jedan od njih je i podizanje svjesnosti o gorućem problemu izbjeglih i raseljenih osoba u ovoj zemlji, kazao je danas na konferenciji za novinare predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain.

Hussain je istakao da je prvi dolazak poznate glumice bio zbog izbjeglica i raseljenih osoba, ali da je Jolie, vozeći se kroz BiH, u nekoliko navrata istakla da je ova zemlja prelijepa.

“Nakon toga je mnogo čitala o BiH i kao što već znate, odlučila je da će snimiti film u BiH. Zamolila je da se ne spekulira o filmu i ono što mogu trenutno reći jest da će se radnja filma odvijati u ratnom periodu, ali da to neće biti ratni film već ljubavna priča dviju individua”, kazao je Hussain.

Glumica koju mnogi smatraju najljepšom i najuspješnijom na svijetu se tokom druge posjete koja se desila tokom proteklog vikenda sastala sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem da bi čestitala BiH na usvajanju Revidirane strategije za implementaciju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma te ukazala na činjenicu da ona ne smije ostati “mrtvo slovo na papiru”.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

“Izbjeglice i raseljene osobe su u fokusu djelovanja UNHCR-a i to je ono čime se mi bavimo. Izbjeglicama i raseljenim ljudima ne znače ništa usvojeni dokumenti ako se ne promijene uvjeti u kojima oni žive. S te strane, UNHCR smatra da je jedno kada ja ili neko drugi iz UNHCR-a ukaže liderima na stanje u ovoj oblasti, a sasvim druga stvar kada im to kaže svjetski poznata osoba”, pojasnio je Hussain.

Ističući da ne želi uspoređivati tragedije koje se dešavaju u svijetu s tragedijom koja se desila u BiH, Hussain je kazao da je s posjetom Angeline Jolie BiH, ova zemlja dobila publicitet jednak onom koji je, nakon njene posjete, dobio Haiti. To bi, kazao je, moglo pomoći pokretanje više projekata koji bi se bavili izbjeglim i raseljenim kojih trenutno u BiH ima više od 113.000. Čak sedam hiljada njih još živi u kolektivnim centrima.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Jolie će, najavio je Hussain, ponovo doći u BiH.

“Naravno, ne mogu vam reći kada, ali znat ćete na vrijeme”, kazao je.

Predstavnici UNHCR-a su, dodao je Hussain, glumici pokazali i stvari o BiH koje nemaju veze s problematikom izbjeglih i raseljenih osoba. Ona je informirana o kulturi, historiji, umjetnosti i tradiciji naše zemlje. Isto tako, najavila je da će, putem medija, pratiti sva dešavanja u BiH kako bi za sljedeći susret s BiH bila još pripremljenija.

“Ona želi da vidi kako žive građani BiH, kako se zabavljaju, gdje izlaze i nadam se da ćemo joj to i omogućiti sljedeći put kada dođe”, kazao je Hussain. (Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Ljubitelji adrenalina i spektakularnih događaja, pripremite se! Ovogodišnji...

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras sa akšam-namazom, a u...