Angelina Jolie: Nadam se da ću se vratiti u BiH

0
Angelina Jolie: Nadam se da ću se vratiti u BiH, Life.ba

Angelina Jolie: Nadam se da ću se vratiti u BiH, Life.ba

Angelina Jolie, UNHCR-ova ambasadorica dobre volje, i njen partner Brad Pitt su u ponedjeljak posjetili raseljene ljude i povratnike u Bosni i Hercegovini. Njena posjeta dolazi više od četrnaest godina nakon okončanja rata koji je razorio ovu balkansku zemlju. Nakratko je prekinula rad na svom posljednjem filmu kako bi ukazala na bijedu u kojoj živi 113.000 Bosanaca koji su raseljeni iz svojih domova i 7.000 izbjeglica iz Hrvatske, od kojih su mnogi smješteni u kolektivnim centrima, često u užasnim uvjetima.

Džoli je posjetila kolektivni centar u Goraždu, gdje stanari žive u ruševnom smještaju uz malo podrške, a mnogo njih je potpuno bespomoćno. Potom je otišla u selo u blizini Višegrada, gdje je posjetila jednu porodicu i razgovarala o njihovom povratku na područje gdje su se desili najgori ratni zločini. Džoli je izjavila da su je “jako inspirisale ove porodice. Uprkos okrutnoj stvarnosti njihovog nesređenog života, oni su nejverovatno ustrajni u tome da svojoj djeci obezbijede bolju budućnost.” Džoli je zatim otputovala u Rogaticu gdje je posjetila raseljene ljude u drugom kolektivnom centru, kojem nedostaju najosnovnija sredstva, poput tekuće vode.  Tokom 1992-1995, kada je rat bjesnio zemljom, raseljeno je preko 2,2 miliona ljudi.

[nggallery id=43]

To raseljenje je tada razorilo njihove živote, a patnja se za mnoge nastavila i do današnjeg dana. Neki od njih, koje je Džoli srela tokom svoje posjete, pričali su o užasima koje su pretrpjeli, uključujući silovanje i torturu. Jedna od tih žena je izjavila: “Ostalo mi je tijelo, ali ono više nema dušu.” “Nakon što sam vidjela ove ljude i čula njihove priče, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je neophodno fokusirati se na dobrobit najugroženijih ljudi”, izjavila je Džoli, dodavši da “…okončanjem raseljenja i osiguranjem kvalitetnog života, možemo pomoći u promovisanju napretka i dugotrajne stabilnosti.”

Džoli se sastala i sa osobljem UNHCR-a koji su joj iznijeli prijedloge kako se može pomoći u rješavanju situacije u kojoj se još uvijek nalaze raseljeni. “Nadam se da možemo pronaći rješenje za preostale desetine hiljada raseljenih”, izjavila je Džoli i dodala “…samo tada možemo zatvoriti jedno od najtragičnijih poglavlja u savremenoj historiji”. Iako je ovom prilikom njena posjeta bila kratkotrajna, Džoli je izjavila da se nada da će se “vratiti u ovu prelijepu zemlju uskoro i sastati sa političkim predstavnicima sa kojima bi razgovarala o krajnje neophodnim rješenjima.” Osvrćući se na budućnost, primijetila je da “Bosna i Hercegovina sada ima priliku da krene naprijed kroz okončanje raseljenja i dalju kapitalizaciju u procesu pristupanja EU. Lokalne vođe su ti koji su najviše odgovorni za to da odaberu opcije koje će osigurati da do toga i dođe.”


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.