Angelini Jolie nagrada za angažman protiv rata i genocida

- Advertisement -

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke Guido Westerwelle sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu s UNHCR-ovom ambasadoricom dobre volje Angelinom Jolie. 

Jolie će večers, na Gala-prijemu fondacije “Cinema for Peace” dobiti počasnu nagradu za svoj angažman protiv rata i genocida i za svoj režijski debi na filmu “In the Land of Blood and Honey” (U zemlji krvi i meda) koji je predstavljen na 62. filmskom festivalu “Berlinale”.

Westerwelle je istakao da Nijemci znaju na osnovu vlastite historije koliko je bolno, ali i neophodno suočiti se sa svojom prošlošću ako želimo da uspije miroljubiva, zajednička budućnost.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

– Zbog toga želimo pomoći da se sjećanje na žrtve i preživjele genocida u Srebrenici održi u životu i time pruži doprinos pomirenju, kazao je. “Genocide Film Library Bosnia and Herzegovina” je projekat koji podržava i Angelina Jolie, a namjera Ministarstva vanjskih poslova je da odobri sredstva kako bi ovaj projekat mogao biti realiziran, kazao je Westerwelle.

Već niz godina Ministarstvo vanjskih poslova podržava sa oko 3,5 miliona eura godišnje one projekte u kojima dolazi do suočavanja s posljedicama rata u BiH. Ta sredstva se primjerice koriste za deminiranje, identifikaciju žrtava rata za povratak izbjeglica i za pomoć izbjeglicama za vrijeme zime, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

“Genocide Film Library Bosnia and Herzegovina” po uzoru na Shoa-fondaciju Stevena Spielberga želi voditi, snimati i arhivirati intervjue s 10.000 osoba koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Podaci iz “Genocide Film Library Bosnia and Herzegovina”, koji će se prikupljati u periodu od pet godina, treba da budu dostupni obrazovnim institucijama, muzejima, nevladinim organizacijama i istraživačkim institucijama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...