Agencija za sigurnost hrane BiH: Zabranjen uvoz mlijeka iz Kine

0
Agencija za sigurnost hrane BiH: Zabranjen uvoz mlijeka iz Kine, Life.ba

Agencija za sigurnost hrane BiH: Zabranjen uvoz mlijeka iz Kine, Life.baU povodu informacije da su kineske vlasti zaplijenile 38 tona mlijeka u prahu u kojemu je nađena toksična materija melamin, u Bosni i Hercegovini na snazi je privremena zabrana uvoza, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Naime, ova Agencija donijela je Naredbu o privremenoj zabrani uvoza u BiH, prijevoza preko teritorije BiH, povlačenju s tržišta BiH mlijeka i mliječnih proizvoda i mjerama pojačane kontrole na tržištu BiH prehrambenih proizvoda složenog sastava koji sadrže mliječnu komponentu porijeklom ili isporučenih iz Narodne Republike Kine.

Odredbe naredbe provode nadležni inspekcijski organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta. Agencija za sigurnost hrane BiH obavijestila je nadležne inspekcijske organe da sukladno Zakonu o hrani poduzmu mjere predostrožnosti s ciljem zaštite zdravlja potrošača.

U suradnji s nadležnim inspekcijskim organima Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta Agencija će pratiti stanje i pravodobno je poduzela sve zakonom propisane aktivnosti o kojima će javnost biti informirana, navodi se u priopćenju. (beta.ba)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)