“A na koje ti ‘šutiš’ ”Harise” – Muris Gadžun poslao snažnu poruku ministru Vraniću

- Advertisement -

Muris Gadžun otac djevojčice Džene koja je preminula tokom rutinske operacije u privatnoj klinici, poslao je otvoreno pismo ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću, prenosi Radiosarajevo.ba

Danas bi slavili njen treći rođendan

“Prije svega da se predstavim. Ja sam Muris Gadžun iz Kaknja. Otac sam dva dječaka i jedne preminule djevojčice. Zvala se Džena Gadžun. Danas bi zajedno slavili njen 3. rođendan. Medutim, naš život je stao 08.11.2021. godine, kada moje pravo i zdravo djete završi kod doktora ‘zubara’. Kod istih onih koji nisu imali ni atestiranu opremu, a operisaše je oni koji nisu za to čak imali ni licencu (iz drugog kantona) ni odobrenje za izvođenje operacija u opštoj anesteziji.

Sve se to desilo Harise, u tvome Kantonu i gradu, kojem ti u okviru zdravstvenog sistema liderišeš. Od tebe za ovih 8 mjeseci, dobivao sam samo ‘pisanca’ da me obavještavaš da si ‘alarmirao’ inspekciju i Tužilaštvo. A ja uporno tebe pitam dosadašanjim pismima upućenim tebi, kao ministru, putem naših advokata, a šta si uradio Ti, kao ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo.”

“ŠTA ĆEŠ NAM TI?”

“Zahjevao sam i da pokreneš postupak utvrđivanja odgovornosti ljekara koji su sudjelovali u operativnom zahvatu moje rahmetli kćerke ,dana 08.11.2021 a ti mi veliš, proslijeđen je Inspekcijski nalaz Tužilaštvu. Šta je onda tvoja fukncija Harise? Šta ćes nam ti?

Za šta služi Zakon o pravima pacijenta? Je li tvoja funkcija da i dalje nagrađuješ čovjeka u čijoj je zubarskoj ordinaciji obavljen operativni zahvat moje 2.5 godine stare kćerke….još jednom pročitaj 2,5. godine je samo imala ti i danas dan nastavljaš ga nagrađivati pozicijom i to ni manje niti više nego Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Zajedno sa bezdušnicima iz Stomatološke komore, koji misle da zato što šute, na moje zahtjeve, da sam ih zaboravio. Da su se izvukli… da sam ja nepismen i da ne znam ništa, a ne pripadam ni nikakvoj stranci, pa u fazonu, šta će on nama pisati.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Automobil udario vozača romobila

Koga ti štitiš Harise? Koalicionog partnera, sebe ili prijatelje? Zar treba JA da ti šaljem dokaze kako ti ljekari po privatnim ordinacijama rade po Ugovoru o djelu ( i to izvode operacije). Zar ti trebam JA reći, da to ne smiju po zakonu i slati u sve ordinacije inspekcije. Zar ti trebam JA slati dokaze i reći da niti jedna od ordinacija nije imala odobrenje za obavljanje operativnih zahvata u općoj anesteziji, pa tako nije ni ispunjavala minimalne tehničke uvjete za to.Zar ti trebam JA reci da niti jedna od ordinacija nije imala potpisan ugovor sa bolnicom, u kojoj bi se vršio transport pacijenta u slučaju komplikacija. Zar je trebala moja kćerka umrijeti da bi ti saznao da ti ljekar u privatnoj ordinaciji daje opštu anestezijui!!!

Pazi opštu anesteziju u privatnoj ordinaciji (ne niti polikinici niti bolnici). Zar ti trebam JA reći da ti ljekari u privatnim ordinacijama ne vode evidencije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o evidencijiama u oblasti zdravstva.”

“Tako moj Harise, tražio sam od ljekara anesteziloga da mi dostavi svu medicinsku dokumentaciju za moju Dženu, da dam stručim ljudima da pogledaju, šta je napisao da joj je dao od anestezije…ne želim da vjerujem ono što je rekao 08.11.2021. da nisam ne zna šta je dao nit šta se desilo ali nisam mogao dobiti niti medicinsku dokumentaciju za svoje dijete a znaš li zašto Harise…. zato što zubar na čijoj stolici je izvršena operacija moje Džene, rekao da ordinacija anesteziologa ‘zatvorena’ po osnovu rješenja ministasrtva. 

Pa hajde sad ti meni Harise reci ko i zašto zatvori tu ordinaciju? Zar nećeš čekati tužilaštvo? Gdje je sada medicinska dokumentacija moje Džene? Čovjek zatvorio ordinaciju i to je to. Moje dijete je umrlo, ali nije bilo jedino dijete koje je završilo na zubarskoj stolici. Nije jedino dijete koje je završilo sa komplikacijama u tim ordinacijama. Trebaju li ti imena i prezimena ? Mogu ja i to navesti….pošto puno toga TI ‘ne znaš’.

PROČITAJTE JOŠ:  Početak mjeseca ramazana dočekan širom BiH: Budimo strpljivi i smjerni

Evo Harise, rekao samo ti i šta misliš, da će tvoje ćutanje mene umiriti, da ću prestat. Da ću čekat Tužilštvo?! Pusti se ti Tužilaštva, njihovo vrijeme polako ističe i moj sabur prema njima.

Ali Harise, moj sabur prema tebi je već istekao. Slati ću ti svaki dan pisma, što javno što na protokol ministarstva da te pitam, šta si uradio povodom smrti moje kćerke, osim što si jednom „alarmirao” inspkeciju. Vidiš Harise, ja više ne znam ni broj koliko sam ih puta ‘alarmirao’.

Ako i dalje nastaviš biti bezobrazan, neodgovoran i bahat kao do sada, pa nastaviš ignorisati moja pitanja i ne raditi ono za što si plaćen, onda ćeš me prinuditi i da sjedim svaki dan ispred tvog kabineta.

Znam ja Harise koja su moja zakosnka prava kada si Ti u pitanju, ali što bi ja da se držim Zakona kada ga ti prvi ne poštuješ.

Pošto su tvoja ‘obavještenja’ istog sadržaja i ‘alarma’ sa navedenim samo drugim datumima, pa se nekad pitam jesi pročitao uopće šta si potpisao…. ovo sam pismo odlučio ti poslati putem svih medija i javno…pa možda tada sjedneš i nešto i pročitaš. Valjda se nade neko iz medija ko će objaviti ovo pismo, jer sam za ovih 8 mjeseci bogami Harise i sa njihove strane vidio svašta. Ne vole baš svi pisati kako mi je umrlo 2.5 godišnje dijete, a šta ti misliš što je to tako?

Zahtjevam Harise od tebe ODMAH da postupiš po Zahtjevu za preispitivanje stručne odgovornosti prim.dr. Suad Rožajac i prof.dr. Jasmina Halimić od 13.05.2022. godine, koji ti je predat lično na protokol od strane mojih advokata, kao i po Urgenciji koje su lično predali na protokol 08.06.2022. godine, a na koje ti ‘šutiš’” Harise”, poručio je u pismu Gadžun.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...