25 zanimljivih anegdota sa filmskih setova koje sigurno niste znali!

- Advertisement -

Oni koji snimaju fimove znaju da to podrazumijeva bavljenje s hiljadu detalja, interakciju sa istim ljudima sedmicama za redom, naporan rad i pokušaj stvaranja magije za buduće gledatelje. Ne postoji dobar film bez dobre priče sa snimanja filma.

U nastavku vam donosimo 25 zanimljivih anegdota sa filmskih setova, piše Radiosarajevo.ba

Alien: Uskrsnuće (1997)

Za košarkašku scenu u Alienu, Sigourney Weaver je intenzivno trenirala. Niko nije vjerovao da će ona pogoditi koš i to okrenuta unazad, bez gledanja. Tim za specijalne efekte imao je plan. Reditelj to nije htio ni probati. Ali Weaver je uspjela… i to iz prvog pokušaja!

Čarobnjak iz Oza” (1939)

Mali ljudi koji su glumili Munchkinse bili su plaćeni 50 dolara sedmično. Dorothyin pas, Toto, i njen trener bili su plaćeni 125 dolara sedmično.

Taksista” (1976)

Najpoznatija rečenica iz filma “Pričaš li meni?”, nikada nije bila u scenariju. Postojao je samo nejasan smjer u kojem će se Bickle pogledati u ogledalo. “Možeš li razgovarati sam sa sobom?”, direktor Martin Scorsese upitao je De Nira. Ostalo je stvar improvizacije.

Titanik” (1997)

Film se snimao u Novoj Škotskoj, a neko se pokušao našaliti i dodao je malo PCP-a u supu od školjki koja je servirana ekipi filma. Nakon večere svi su se počeli osjećati pomalo čudno, uključujući režisera Jamesa Camerona, a večer je završena u Općoj bolnici Dartmouth. Krivac nikada nije uhvaćen, a Titanik se nije pretvorio u psihodelični film.

Gospodar prstenova: Prstenova družina” (2001)

Užasnut pri pomisli da se helikopterom odveze na lokaciju filma sa svojim kolegama, glumac Sean Bean je hodao skoro dva sata svakog dana. Penjao se po brdima, koristio kratku žičaru, a zatim nastavio da se penje sve dok nije stigao do seta. S obzirom da je sve ovo radio u svom glumačkom kostimu, možete zamisliti kako je bilo smiješno vidjeti Boromira na žičari!

Harry Potter i zatočenik Azkabana” (2004)

Reditelj Alfonso Cuarón zamolio je glumce da napišu esej iz ugla svog lika, kako bi bio siguran da ih dobro razumiju. Emma Watson, u duhu Hermione, poslala je esej od 16 stranica. Daniel Radcliffe je napisao jednu stranicu, a Rupert Grint je učinio najviše što je mogao, nikada nije napisao niti jedno slovo.

Ralje” (1975)

Svaki dan, tim Ralja morao se nagurati u čamac koji je bilo premali da ih sve primi. “Trebat će vam veći brod”, govorili bi iznova i iznova. Roy Scheider, koji je igrao Brodyja, zabavljao se koristeći repliku u raznim scenama kad god je mogao, a jedan od njegovih improviziranih trenutaka ušao je u film.

Privedite osumnjičene” (1995)

Kultna line up scena iz filma trebala je biti ozbiljna. Reditelj Bryan Singer razbjesnio se kada nijedan od glumaca nije mogao da zadrži ozbiljnu facu, naime, Benicio Del Toro pustio je vjetar u 12 uzastopnih snimaka. Nakon cijelog dana odustao je i iskoristio najsmješnije snimke.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Kum” (1972)

Mačka koja sjedi u krilu Marlona Branda u poznatoj sceni Kuma je lutalica koju je režiser Francis Ford Coppola vidio kako luta studijem. Kada su ga stavili u Brandovo krilo, mačak se osjećao kao kod kuće, počeo je da prede do te mjere da su snimci bili gotovo neupotrebljivi.

Matrix” ( 1999)

Šta predstavljaju zeleni simboli na crnoj pozadini koji padaju s vrha ekrana u Matrixu? Složeni algoritmi? Tajna šifra? Ne. To su blago retuširani simboli koji se nalaze u knjizi recepata za sushi u vlasništvu dizajnerove supruge.

Zmije u avionu” (2006)

Producenti filma na kratko su odlučili promijeniti naziv filma u “B-film”: Pacific Air 121. Projekat se vratio na originalni naslov nakon što se Samuel L. Jackson zakleo da je naziv filma jedini razlog zašto je prihvatio ulogu.

Noć vještica” (1978)

Maska koju je Michael Myers nosio na Noć vještica nije dizajnirana za film. Bila je to (loša) verzija maske Kapetana Kirka, lika iz Zvjezdanih staza kojeg igra William Shatner i koštala je dva dolara. Najbolji dio: sam Shatner ga je koristio kao kostim za Noć vještica.

Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega” (1981)

U orginalu, Indiana Jones se goloruk trebao boriti protiv opasnog neprijatelja koji nosi sablju. Scena bi zahtijevala nekoliko snimaka i komplikovanu koreografiju. Nažalost, Harison Ford je bio iscrpljen i nosio se s dizenterijom. Spielberg i Ford odlučili su se za smješniju verziju: Indy vadi pištolj i puca u protivnika.

Osvetnici” (2012)

U Holivudu je uobičajeno da se koriste radni naslovi kako bi se film radio u tišini. Na primjer, Ratovi zvijezda: Povratak Džedaja se tokom produkcije zvao Plava žetva. Za Osvetnike, tim je koristio naziv Grupni zagrljaj, naslov koji je prema riječima glumaca tačno opisao osjećaj na setu.

Dobri Will Hunting” (1997)

Uvijek možete računati na to da će vas Robin Williams nasmijati. I scena u kojoj govori o svojoj mrtvoj ženi i njenom noćnom puštanju vjetra kako bi objasnio da su nesavršenosti ono što pokreće ljubav nije izuzetak. Međutim, u ovom trenutku u filmu Williams radikalno odstupa od scenarija. Zato vidimo njegovog partnera na sceni Matta Damona kako se toliko smije. Nije imao pojma šta dolazi!

Ratovi zvijezda Epizoda I: Fantomska prijetnja” (1999)

Star Wars se možda odvija u dalekoj, dalekoj galaksiji, ali kada Qui-Gon Jinn želi komunicirati s nekim, on koristi … Gillette brijač za žene, koji je vješto modificirao tim rekvizitera.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Afrička kraljica” (1951)

Šokirana alkoholizmom glumačkog partnera Humphreya Bogarta i režisera Johna HustonaKatharine Hepburn odlučila je da pije samo vodu tokom snimanja. I tako je glumica dobila dizenteriju, dok su dvoje ljubitelja viskija ostali savršeno zdravi.

Osvetnici 2: Vladavina Utrona” (2015)

Budući da je bila trudna tokom snimanja, tri kaskaderke su korištene za snimanje nekih scena Scarlett Johansson. Izgledale su toliko slično da su izazvale mnogo zabune. Chris Evans se prisjeća da je ponekad razgovarao nekoliko minuta sa jednom od kaskaderki prije nego što je shvatio da ne razgovara sa Scarlett.

Isijavanje” (1980)

Kada se trebala snimati poznata scena u kojoj Jack Nicholson sjekirom razbija vrata, Stanley Kubrick je planirao iskoristiti lažna vrata. Nicholson, koji je obučavan za vatrogasca, provalio je prebrzo i iduće snimke su napravljene pomoću pravih vrata. Replika”Heeeeere’s Johnny“, po uzoru na šou Johnnya Carsona, improvizovana je.

Jurski park” (1993)

Za film je napravljen 12 metara dug i šest metara visok robot Tiranosaurusa. Kada je čuvan na suhom prostoru, robot je radio kako treba, ali kada bi stigao u džunglu, uz kišu koja je padala, robot bi se ponekad kretao bez upozorenja. Producentica Kathleen Kennedy se prisjetila: “Ručali bi, a odjednom bi T. rex oživio. . . Čuli bi ljude kako vrište!”

Vitez tame (2008)

U jednom trenutku u filmu, Joker dolazi na zabavu koju organizira Bruce Wayne i teroriše goste. Michael Caine, koji igra Alfreda, prvi put je vidio Heatha Ledgera u odijelu Jokera. Bio je toliko iznenađen njegovim nastupom da je potpuno zaboravio svoje replike i prešutio cijelu scenu.

Ferris Bueller’s Day Off” (1986)

Kako bi izgledao istrošeno kao i lik narkomana kojeg je glumio, Charlie Sheen je ostao budan 48 sati.

Django Unchained” (2012)

U sceni u kojoj Leonardo DiCaprio drži rasistički govor i udara šakom od stol te se poreže o staklo nisu bili potrebni nikakvi specijalni efekti. DiCaprio je zaista bio povrijeđen. Glumac je nastavio scenu kao da se ništa nije dogodilo, dok mu je krv curila iz ruke.

Ponoćni kauboj” (1969)

Zbog malog budžeta, neke scene Ponoćnog kauboja snimljene su na ulici usred stvarnih prolaznika i pravih automobila. Dok je snimao dijalog u kojem su glumci šetali, Dustina Hoffmana je umalo pregazio taksi. Tada je izrekao svoju kultnu repliku: “Hodam ovdje! Hodam ovdje!”, instinktivno ostajući u karakteru.

Praščić Babe” (1995)

Druženje sa praščićem za vrijeme snimanja filma, uvjerilo je glumca Jamesa Cromwella da postane vegan u potpunosti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...