KulturaLife news

Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’

0
Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’, Life.ba

Ceremonijom u Dvorani ‘Mirza Delibašić’ Centra ‘Skenderija’ zvanično je otvoren 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga, a ovogodišnji moto je ‘Moć knjige’.

Književnica Hedina Tahirović-Sijerčić zvanično je otvorila ovogodišnji Sajam porukom da je knjiga pohranjeno znanje, a znanje svjetlo koje prožima i osvjetljava suštinski smisao života. Svaka knjiga, kako je kazala, ima svoj put, život, opstanak i neprolaznu vrijednost, a u tome je njena moć.

Tahirović-Sijerčić ističe slobodu stvaranja i izražavanja, snagu mira u haosu razgovora sa sobom i s drugima te hrabrost izricanja i pisanja kao ključne vrijednosti koje tvore moć knjige.

Kako ističe predsjednik Savjeta Sajma Ibrahim Spahić, za knjige i autore nema granica i u tome je moć knjige.

– Nema granice za knjige, nema granice za autora. Ako ste dobar autor, ako znate da ste potpisali vrijedno djelo, ono ima svoj život u tome je moć knjige – poručio je.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Hiljade građana se okupilo na mirnom protestnom skupu na Marijin dvoru

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić ističe njihova nastojanja da stvore sjajan ambijent, a u cilju podizanja atraktivnosti Sajma zajedno s prijateljima pripremili su, kaže, brojne nove sadržaje.

– Izdavačima želimo uspješan plasman knjiga, a posjetiocima da nađu kvalitetno štivo za sebe – kazao je Petrinić.

Na otvorenju Sajma, u ‘Bosanskoj kući’ , nastupili su članovi porodice Martinčević – otac Frano i djeca Rebeka, Ytzhak, Ivo Joshua, David Ya’akov i Moshe Jordan koji su izveli splet sefardskih pjesama.

Kako je najavljeno, na ovogodišnjem Sajmu od 20. do 25. aprila, predstavit će se 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa stotinjak djela. Izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke.

PROČITAJTE JOŠ:  Sladić objavio šta nas čeka i kada da očekujemo stabilizaciju vremena

Sarajevski sajam knjiga okarakteriziran je kao jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta autora, izdavača i čitalaca u Bosni i Hercegovini, a promoviraju se djela iz raznih oblasti. Sajam je za posjetioce otvoren sat vremena prije zvaničnog otvaranja, a prvih deset posjetioca su već tradicionalno dobili poklone.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.