Vrli novi svijet u Pozorištu mladih Sarajevo

- Advertisement -

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak 28. septembra u 20:00 sati premijerno će biti izvedena  predstava „Vrli novi svijet / Brave New World“, Aldousa Huxleya u režiji Dine Mustafića.

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović, Alma Merunka. Dramatizacija i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Suejmanpašić, kostimografiju Amra Džinalija. Kompozitor je Nenad Kovačević, dizajner M.Furkan Hizir, animaciju potpisuje Merisa Bašić,  scenski pokret Ena Kurtalić, a fotografiju je radio Adnan Šahbaz.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Predstava je radjena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya i utemeljitelj je distopijskog žanra. Namijenjena  je odrasloj publici, studnetima i završnim razredima srednjih škola.

U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedna predstava za odrasle koja je radjena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.

Prema riječima direktorice Prof. Dr. Lejle Panjeta: “Brave New World je jedna od prvih distopija u kojoj pobjedjuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrijednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Klasično Huxleyevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u režiji našeg najpoznatijeg pozorišnog reditelja, ostavlja začudjenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predvidjeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtulenih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija.“

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...