U Umjetničkoj galeriji BiH izložba crteža Mice Todorović ‘Smicalice’

- Advertisement -

Izložba crteža Mice Todorović “Smicalice” bit će otvorena u četvrtak, 7. februara u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Bit će predstavljeno 15 crteža nastalih nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine.

Crteži su izlagani samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

– Ovo je prvi put da se crteži promatraju kao samostalna cjelina. Predstavljaju usamljeni primjer unutar čitavog jednog umjetničkog opusa i u tematskom i u izražajnom smislu, ali istovremeno zauzimaju važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti. Gledajući kroz cjelokupni opus, ovi radovi mogu se smatrati svojevrsnom fazom umjetničkog sazrijevanja i odrastanja. Trudila se učiti od najboljih (Hegedušić, Grosz, Krleža), trudila se parirati im, voditi ravnopravan dijalog i u životu i kroz umjetnost – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Todorović naučila kako je individualizam rijetka privilegija umjetnika i tome stremila od samog početka do kraja. Koliko god su njeni crteži po svojoj formi bliski socijalnoj produkciji tog vremena, odabir tema i način njihove realizacije originalni su i nemaju uporište niti u jednom od navedenih uzora. Spoj je to racija, erudicije i mašte.

Kako je navedeno, crteži Todorović imaju u sebi dozu snažne kritike, ali ona nije direktno upućena određenom vremenu ili određenoj ideologiji. Konfrontirajući biblijske motive sa suvremenim svijetom autorica ističe univerzalnost ljudskih pogrešaka.

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981.godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu.

Bila je jedan od deset osnivača ULUBIH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti.

Bila je redovan član ANUBIH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.

Izložba je organizovana u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage, finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i predstavlja 15 reproduciranih crteža Mice Todorović čiji se originali čuvaju u kolekciji Umjetničke galerije BiH, navodi se u saopćenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...