U Sarajevu otvorena izložba ilustracija iz knjige ‘#ŽeneBiH’

- Advertisement -

Podsjećanje na bh. žene koje su ostvarile značajna postignuća, ali i na savremenice, cilj je izložbe ilustracija iz knjige #ŽeneBiH koja je otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine povodom Međunarodnog dana žena.

Na izložbi je predstavljeno 50 ilustracija knjige o izuzetnim bh. ženama koje su svojim društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unaprjeđivale prava žena i zalagale se za emancipaciju, a autorice ilustracija su ilustratorice, dizajnerice i umjetnice iz BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Također, predstavljeno je i 11 minijaturnih portreta od polimerne gline, koje je za potrebe grupnog finansiranja kampanje za knjigu #ŽeneBiH izradila bh. minijaturistica Selma Mahmutović.

Amila Hrustić Batovanja, jedna od autorica, rekla je da su ilustracije rađene u skladu sa senzibilitetima ilustratorica od kojih je svaka zadržala svoju estetiku i svoj stil, ali s krajnjim ciljem da lica tih žena budu jasno prikazana.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Britanski ambasador u BiH Matthew Field istakao je da jedan dan u godini teško da je dovoljan za postizanje jednakosti žena u prilikama i tretmanu, ali je današnji i svaki drugi dan dobra prilika da se razmisli o tim izazovima, prenosi Fena.

Izložba je organizirana uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i otvorena je do 16. marta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...