U petak počinje Međunarodni festival komedije ‘Mostarska liska’ [video]

- Advertisement -

Sedamnaesti međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2020” svoja vrata svečano otvara u petak, 25. rujna, u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji program “Mostarske liske” bit će sastavljen isključivo od bh. predstava, a prva je na redu predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama”, autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak.

– Na ovogodišnju ‘Mostarsku lisku’ koja je bila planirana u travnju prijavilo se pedeset predstava iz regije, no zbog pandemije koronavirusa organizatori su morali pronaći novi termin i selekciju koja se, zbog brojnih ograničenja, svela na bosanskohercegovačke produkcije. Tako će se na ovogodišnjem festivalu odigrati pet predstava u natjecateljskom dijelu te šesta predstava u čast nagrađenih – kazao je na konferenciji za novinare umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar i selektor festivala Emir Spahić.

Istaknuo je kako se ovogodišnja ‘Liska’ održava u iznimno teškim uvjetima, ali tradicija festivala neće se ugasiti bez obzira na sve probleme.

– Imat ćemo presjek prošle kazališne sezone bosanskohercegovački kazališta, a usko vezano za predstave komediografskog sadržaja. Imat ćemo priliku gledat jako kvalitetne predstave iz svih profesionalnih kazališta BiH. Tijekom festivala održat će se i popratni programi, a na samom početku festivala ćemo se prisjetiti rano preminulog našeg kolege Mirsada Elezija. Ovogodišnji festival posvećen je u sjećanje na Elezija – dodao je Spahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Nakon predstave “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” 26. rujna na repertoaru je predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke “Istina” Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića.

U nedjelju, 27. rujna, na redu je predstava “Identitluk”, nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. rujna, rezerviran je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića, a posljednjeg dana natjecateljskog dijela festivala, u utorak, 29. rujna, posjetitelji će moći uživati u izvedbi predstave “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. rujna dodjelom nagrada te izvedbom predstave u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Čorba od kanarinca” autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da je velik uspjeh što će se festival održati u trenutnoj situaciji.

– Vjerujemo da će Narodno pozorište u Mostaru odgovoriti izazovu i da smo pripremili kvalitetan sadržaj za mostarsku publiku. Smatram da je najveći uspjeh ovogodišnjeg festival to što će se održati u danim okolnostima. Na neki način to je pokazatelj naših organizacijskih sposobnosti i naših organizacijskih kapaciteta, jer je poznato da je Narodno pozorište mali kolektiv, ali vjerujem da je dinamičan i dobro organiziran te da može odgovoriti svim postavljenim izazovima – kazao je Mujkanović.

U stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala su glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, te redatelj Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo.

U žiriju medija sjedit će Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...