“Trg Ratnika” u Pozorištu mladih Sarajevo

- Advertisement -

Pozorište mladih vraća na repertoar višenagrađivanu predstavu Trg Ratnika u četvrtak, 25.4. u 20:00 sati.

Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

“U drami Trg ratnika, Nick Wood nam, umjesto „skice rata“, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, – „Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana“. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je „proces“, a ne tek nesretan i prolazan trenutak.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj „znanosti“. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od „ponavljanja“ Ispit je svaki dan”

„Predstava Trg ratnika  nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli“ izjavljuje glumica Belma Lizde Kurt.

„Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku, koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini“ poručuje glumac Mario Drmać.

Predstava je na repertoaru 25. i 26. Aprila u 20:00 sati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...