Sve je spremno za: Jedan mjuzikl i tri Annie

- Advertisement -

Dugo najavljivani mjuzikl za djecu i odrasle „Annie“ bit će premijerno izveden 3. i 4. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 19:30 sati. Tim povodom danas je u Bijelom salonu Narodnog pozorišta održana press konferencija na kojoj su svoj dosadašnji rad predstavili članovi glumačkog i kreativnog tima mjuzikla.

Muzičko-scenska izvedba istoimenog američkog filmskog hita iz 1982. godine o djevojčici iz sirotišta, po muzici Charlesa Strousea, nastaje u produkciji Institua za muziku, teatar i multimediju (iMTM), u saradnji sa Narodnim pozorištem i agencijom McCann Sarajevo. Probe se intenzivno odvijaju već nekoliko mjeseci, a u njima sudjeluje čak 60-ero djece u dobi od tri do petnaest godina, i deset odraslih glumaca.

„Djeca su puna pozitivne energije i kada radite sa njima vratite se kući sretni i veseli. Ipak, ne smijemo zaboraviti da je ovo priča o siročićima, napuštenoj djeci i sigurno će sve koji je pogledaju izuzetno dotaći“, izjavio je reditelj Riad Ljutović i dodao „Iako je ovo jedna ozbiljna tema, kojom ujedno želimo da podsjetimo javnost na kategoriju djece bez roditeljskog staranja, ona neće biti ispričana kao teška socijalna priča. Bit će puna kolorita, dopadljiva i sigurno će biti komad koji ljudi rado gledaju.“

PROČITAJTE JOŠ:  Jaki udari vjetra srušili krovove s nekoliko objekata u Sarajevu

Glumačku podjelu mjuzikla čine i polaznici škole pjevanja i glume Instituta za muziku, teatar I multimediju, studenti Akademije scenskih umjetnosti ali i profesionalni pjevači, solisti Opere Narodnog pozorišta Melisa Hajrulahović-Tomić i Jasmin Bašić.

„Ovo nije prvi mjuzikl u kojem igram, ali radeći sa djecom na ovom mjuziklu, gledano sa duhovne strane, sam zaista profitirao. Od njih sam mnogo naučio i smatram da imamo jednu fenomenalnu generaciju. Budućnost tetatra treba da bude muzički teatar“, poručio je Jasmin Bašić, koji igra Olivera Warbucksa.

Svi songovi na sceni bit će uživo izvedeni, a muzički aranžman potpsuje Adnan Mušanović. „Obećavamo pravi spektakl, šarmantno režiran komad koji spaja muziku, ples i glumu, za djecu ali i za odrasle”, izjavila je Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a.

U toku rada na projektu ostvarena je i saradnja sa Centrom Duga Art iz Centra za djecu bez roditeljskog staranja Duga iz Kulen Vakufa, koji je djeci, protagonistima mjuzikla Annie za potrebe kostimografije poklonio majice proizvedene u Centru. Lijepoj gesti organizator je odgovorio osiguravši da pred obje premijerne izvedbe, 3. i 4. juna, u foajeu Narodnog pozorišta Centar postavi svoj štand na kojem će svi zainteresirani imati priliku kupiti slikovnicu “Bajka o mjesecu” čiji je izdavač Fondacija Centar Duga Art. Novac od prodaje bit će usmjeren Centru za djecu bez roditeljskog staranja. “Kroz rad na ovom mjuziklu inicirali smo i kampanju kojom želimo pomoći Centru za djecu bez roditeljskog staranja Duga u Kulen Vakufu, koji brine od djeci od 0-6 godina. Nadam se da ćemo, nakon ovih simboličnih akcija, biti u mogućnosti i više se uvezati, organizovati neku donatorsku veče i tako skupiti veća sredstva“, pojasnila je Ferović Fazlić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Na današnjoj press konferenciji prvi put predstavljene su i djevojčice koje tumače glavnu ulogu Annie. S obzirom da se mjuzikl realizuje u dvije postavke dječijih uloga, kako bi što više djece dobilo priliku da ostvari svoj prvi profesionalni angažman, tako će publika moći upoznati čak tri Annie. Na prvoj premijernoj izvedbi, 3. juna, Annie tumači Asja Čamdžić, narednu noć Annie nam predstavlja djevojčica Amina Bilalbegović, dok će se u prvim repriznim izvedbama mjuzikla u ulozi Annie na sceni Narodnog pozorišta pojaviti Aja Saračević.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...