Sutra otvorenje izložbe “Face it” u Java galeriji

- Advertisement -

Otvorenje izložbe fotografija ‘FACE IT’ bosanskohercegovačkog umjetnika Almina Zrne bit će održano 15. jula 2022. u 20:00 sati u JAVA galeriji.

Ovom prilikom bit će izloženo dvadesetak portreta istaknutih ličnosti iz oblasti kulture.

“Likovni govor o ljudskoj osobnosti neizbježno umjetnika uvodi u žanr portreta, u nadi da će uspjeti uočiti i zabilježiti ‘ono bitno’ u izrazu portretiranog. Neki su pokušavali tajno fotografisati da bi izbjegli suzdržanost i sujetu portretirane osobe, neki modeli su vješto ‘upravljali’ idejom fotografa, nastalo je mnoštvo izvanrednih portreta, ali i mnoštvo umjetnički neautentičnih i neznačajnih.

Almin Zrno je na početku svoga profesionalnog bavljenja fotografijom, radivši u raznim medijima, obrađujući razne teme, definisao portret kao temu kojom seželi baviti. Radio je u području tzv. socijalnog portreta, ispoljivši kritičku osjećajnost i naklonost za osobe s margina života.

Tada nastaje i jedan od njegovih poznatijih radova – portret Majke Srebrenice. Režirao je i dizajnirao svoje mladalačke projekte temeljene na želji da opus portreta oblikuje na način koji bi odgovarao njegovoj sklonosti ka umjetničkoj posebnosti.Kao vrstan portretista biva prepoznat od direkcije SFF-ai s njima surađuje većdva desetljeća portretirajući učesnike takmičarskog programa festivala.

PROČITAJTE JOŠ:  Prijeteći nožem, iz trgovine oteo novac i nestao bez traga

Otklon od komercijalne fotografije

Otklon od komercijalne fotografije i posvećenost umjetnički ozbiljnijim temama rezultiralisu izvanrednim opusom na temu akta (monografija Apology of Eros), a ovih dana nam otkriva izbor njegovih recentnijih radova iz oblasti portreta koji su nastajali u zadnjem desetljeću i više. Otkriva nam posebnosti koje mu omogućava njegova umjetnička sloboda da se ne kreće samo provjerenim putevima, spremnost da istražuje temu do punog zadovoljstva.

Portretira ljude koji su, po svojoj prirodi i po javnom angažmanu, poznati kreativci. Vješto izbjegava zamke glamoura uspostavljajući odnos kreativne suradnje s modelom, odaje dojam da se u studiju dešava spontani performans dueta fotograf – model, koji rezultira izuzetno dojmljivim portretom u kojem se uzajamno otkrivaju. Bez posebnih rekvizita i scenografije, oslanjajući se isključivo na uzajamni kreativni odnos.

Ono što ove portrete čini posebnim jeste dojam vanvremenosti. Uobičajeno je mišljenje da je fotografija medij trajne suvremenosti, ali tu se krije proturječje: u trenutku nastanka ona zaustavlja vrijeme, ona je definitivna, okončana vremenost. Vrijeme joj ne može ništa niti dodati, niti oduzeti.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

Jedina promjena koja se može desiti fotografiji s protokom vremena jeste promjena u našem razumijevanju stvari– ovaj opus portreta A. Z., pun kreativne uzajamnosti s modelom, u svakom dobu će biti živa priča o spontanom performansu u studiju! Konačno, ovim opusom on portretira i svoju umjetničku osobnost”, navodi se u saopćenju.

O autoru

Almin Zrno je rođen 1966. godine u Sarajevu. Svoju karijeru profesionalnog fotografa započeo je 1996. godine u okvirima reportažne i dokumentarne fotografije te je razvio u autorskoj fotografiji sa fokusom na motive akta i portreta.

Njegov rad je objedinjen u dvije monografije, Vijećnica (2015) i Apology of Eros (2018). Do sada je priredio više samostalnih i učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu.

Za svoja ostvarenja primio je niz nagrada i priznanja. Član je Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera Bosne i Hercegovine od 2000. godine. Živi i radi u Sarajevu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...