Sakupljeno više od 500% sredstava za knjigu #ŽeneBiH

- Advertisement -

Sa više od 500% prikupljenih sredstava, okončana je jednomjesečna kampanja za prikupljanje sredstava za izdavanje knjige #ŽeneBiH o izuzetnim bh. ženama.

Sam početak je ukazao na to kojim će tokom kampanja ići, jer je u manje od 24h prikupljeno 100% potrebnih sredstava. Više od 550 podržavatelja i podržavateljki, iz 25 zemalja svijeta, doprinijelo je da se kampanja 11.10.2018. godine zaključi sa 513% traženih sredstava.

„Očekivale smo da će ljudi podržati kampanju, ali nismo mogle ni slutiti da će podrška biti ovako velikodušna. Obezbijedile smo mnogo više sredstava nego što smo očekivale, a iskoristit ćemo ih da odštampamo više primjeraka knjige, koje ćemo pokloniti javnim bibliotekama u BiH, kako bi knjiga bila dostupna i osobama koje nisu bile u mogućnosti da finansijski podrže njeno izdavanje“, kaže Amila Hrustić Batovanja.

„Tokom ovih mjesec dana primile smo divne poruke podrške od žena u regiji koje su, nadahnute ovom inicijativom, odlučile raditi nešto slično, a neke od njih smo i upoznale. Ovo je bio naš dodatni cilj – da inspirišemo i druge ljude da pokrenu vlastite inicijative i ideje, kao i da pokažemo da je moguće napraviti promjenu ako se zaista ‘uhvatimo’ posla, koristimo vlastite kapacitete i udružimo se jedni/e sa drugima“, dodala je Masha Durkalić.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Autorice knjige se nadaju da će kraj ove kampanje ujedno biti i početak drugih sličnih priča u BiH, regionu, ali i u svijetu. „Vjerujemo da bi svako trebao/la početi istraživati o sjajnim ženskim postignućima, jer ne smijemo dozvoliti da ona nastave biti marginalizirana i zanemarivana“, rekla je Hatidža Gušić. Knjiga #ŽeneBiH je u međuvremenu, i prije samog štampanja, predstavljena u Gradskoj biblioteci Zenica, kao i na 12. Vox Feminae Festivalu u Zagrebu, gdje su autorice knjige pred brojnim posjetiteljima/icama govorile o inicijativi #ŽeneBiH, sadržaju knjige i o procesu istraživanja.

Podsjetimo, inicijativa #ŽeneBiH je započela volonterski u martu 2018. godine kada su Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić odlučile na svojim društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama na ovu malu inicijativu, odlučile su izdati knjigu s biografijama i ilustracijama više od 50 izuzetnih bh. žena, koje je uradilo 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Autorice knjige se zahvaljuju svima koji/e su kampanju podržali/e novčano, kao i onima koji/e su dijelili informacije o kampanji, te medijima koji su o ovoj inicijativi izvještavali od početka.

Nastavljaju raditi na sadržaju knjige kako bi je u februaru 2019. godine mogle isporučiti svima onima koji/e su podržali/e njeno izdavanje. Promocija knjige je planirana na Međunarodni dan žena, 8. marta 2019. godine, na prvi rođendan inicijative #ŽeneBiH.

zenebih.ba Facebook Twitter Instagram

Pratite #ŽeneBiH na društvenim mrežama i budite u toku sa narednim koracima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...