Rijeka 2020. – “Operom industriale” spektakularno otvorena Evropska prijestolnica kulture

- Advertisement -

Više hiljada ljudi prisustvovalo je u subotu navečer velikoj manifestaciji otvorenja Evropske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci.

Centralni program bila je spektakularna izvedba muzičko-scenske „Opere industriale“ u režiji Dalibora Matanića. Na velikoj pozornici, smještenoj na De Franceschkijevom gatu, u riječkoj luci, izmijenilo se stotine izvođača, a sve je uveličao i spektakularni vatromet.

Opera je nastala po muzičkom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM, Josipa Maršića Zorana Medveda, u orkestraciji hrvatskog kompozitora Frana Đurovića

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

Svečanost otvorenja započela je naracijom pjevača grupe Let 3 Zorana Prlje Prodanovića, a kasnije su mu pridružili orkestar brusilica i klasična muzika. U programu su nastupili brojni muzičari, među kojima i DB Indoš – Kuća ekstremnog glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Evropske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača. U izvedbi je također sudjelovao i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat te ansambl od dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači i radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Završna izvedba bila je znamenita antifašistička pjesma „Bella Ciao“. Slogan Evropske prijestolnice kulture je „Luka različitosti“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...